Nie wychodzę z domu bez śniadania. Bez kawymogę, ale bez śniadania nie. Czasami, gdy czasu trochę więcej, gdy sobota i można pospać - zdarza mi się przygotowywać gofry jako słodkie śniadanie.Składniki (na 4 sztuki):40 g masła (1/5 kostki)1 łyżka cukru pudru1 jajko3/4 szklanki ciepłego mleka3/4 szklanki mąki tortowejpół łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowegoszczypta soliW garnuszku roztapiamy masło i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka z kurem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na białą masę - ja dodaję również odrobinę esencji waniliowej bądź miąższ wanilii. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz ciepłe mleko oraz roztopione masło. Wylewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy.Jeśli chcecie upiec więcej gofrów - przemnóżcie składniki. Ja piekę tylko 4 sztuki, bo na 2 osoby to idealna liczba.Najbardziej lubię gofry z cukrem pudrem, mój mąż z konfiturąśliwkową lub dżemem wiśniowym.A Wy?