Wykonanie
Ciasto z
rabarbarem - idealne na wiosnę! Soczysty spód przykryty grubą warstwą kwaskowatego
rabarbaru, oraz delikatnie chrupiącą kruszonką z dodatkiem
płatków owsianych.
Powiem krótko: poezja! Tej kruszonce trudno się oprzeć, pokochasz ją od pierwszego okruszka. Jeśli jeszcze upolujesz różowy
rabarbar malinowy to czeka Cię prawadziwa uczta smaków. Świeże smakuje super, na drugi dzień jeszcze lepsze. Bardzo proste do przygotowania. Polecam!Składniki na blaszkę 24x32 cm:Ciasto:200 g
mąki orkiszowej jasnej
125 g miękkiego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka startej
skórki z cytryny2
jajka50 ml
mleka200 g
cukru600-800 g
rabarbaruKruszonka:100 g
mąki orkiszowej jasnej70 g
cukru70 g błyskawicznych
płatków owsianych80 g
masłacukier waniliowyszczypta
soliWykonanie:wszystkie suche składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść z zimnym
masłem ręcznie lub robotem. Odstawić w chłodne miejscepiekarnik nastawić na 190` C.
rabarbar umyć i pokroić w 3-cm kawałki. Nie ma potrzeby obierania młodego
rabarabaru, chyba że trafisz na wyjątkowo grube łodygi, wtedy należy ściągnąć skórkę200 g
mąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia. 100 g
cukru i 125 g miekkiego
masła utrzeć na biały puch. Wmieszać kolejno 2
jajka, krótko ucierająć- po 30 sekund. Na zmiane dodawać
mąkę i
mleko mieszając na najniższych obrotach mikseracisto równomiernie rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz wrażenie, że ciasta jest bardzo mało, nie przejmuj się, bo bardzo urośnie. Ułożyć pokrojony
rabarbar i rozsypać kruszonkę.
Rabarbaru ułożyłam 2 warstwypiec na środkowej
szynie w 190` C 45 minut do zezłocenia kruszonkiprzed podaniem oprószyć
cukrem pudremŻYCZĘ SMACZNEGO !