Wykonanie
Wczoraj upiekłam klasyczne, ucierane ciasto z
rabarbarem. Tym samym sezon
rabarbarowy uważam za otwarty :)
Rabarbar to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa, ogródek u babci i zapach wiosny . No i
rabarbar...k waśny, ale bardzo orzeźwiający - doskonały dodatek do wiosennych deserów i ciast. Ciasto, które dziś zrobiłam jest
banalne w przygotowaniu, ale jakie smaczne. Szybkie, słodko-kwaśne i idealne do popołudniowej
kawy :) Polecam.
Składniki:300 g
mąki tortowej120 g miękkiego
masła3 duże
jajka1 niepełna szklanka
cukru*3 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
mleka 3,2%*1 łyżeczka
masła (do wysmarowania formy)1 łyżka
bułki tartej (do wysmarowania formy)szczypta
soli (do
białek)400 g
rabarbaru1 łyżka
cukru pudru (do posypania ciasta)*szklanka 250 ml
Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Miękkie
masło utrzeć na puszysto z
cukrem i
cukrem waniliowym.
Białka oddzielić od
żółtek. Do masy
maślanej dodawać po jednym
żółtku i miksować do połączenia się składników.
Mąkę z proszkiem przesiać. Do ciasta dodawać naprzemiennie
mąkę i
mleko. Miksować do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać 1/3
białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część
białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać na wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą formę (u mnie tortownica 23 cm). Na wierzchu ciasta poukładać pokrojony
rabarbar. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i posypać
cukrem pudrem. Smacznego!