ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 160 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowołowina na pieczeń 800 gramówsłonina 50 gramówocet winny 200 mililitrówczosnek 1 ząbkimarchewka 100 gramówpietruszka 100 gramówseler 100 gramówziele angielske 3 ziarnapieprz 3 ziarnaliść laurowy 1 sztuktymianek 1 gałązkiwino czerwone wytrawne 500 mililitrówmargaryna 4 łyżek stołowychprzecier pomidorowy 1 łyżek stołowychpiernik 1 łyżek stołowychkromka pumpenikla 1 sztuksyrop jabłkowy 75 gramówrodzynki 50 gramówWykonanie:Umyte, osuszone mięso naszpikować paskami słoniny. Zagotować ocet z 125 ml wody i ostudzić.Oczyszczony czosnek przekroić na pół. Mięso ułożyć w naczyniu, dodać oczyszczone, rozdrobnione warzywa, przyprawy, wino, ocet i czosnek. Przykryć i włożyć na 1,5h do lodówki. W między czasie kilkakrotnie mięso obracać.Mięso obsmażyć na margarynie. Marynatę przecedzić. Przyprawy i warzywa usmażyć razem z mięsem, dodać przecier i wymieszać. Stopniowo dodawać sos z marynaty. Przełożyć do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni, przykryć i piec2h. Po 60 minutach dodać pokruszony piernik i pumpernikiel oraz syrop jabłkowy. Mięso pokroić, sos przecedzić, zagęścić 1 łyżka mąki, dodać rodzynki. Podawać z pyzami i brokułami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: