Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
cukier 1.85 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
mąka tortowa 4 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 5 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól według uznania
białko 4 sztuk
wiórki kokosowe 230 gramów
mąka pszenna 2.5 łyżek stołowych
mleko 2 szklanek
masło 1 kostek
kawa cappuccino w proszku 2 łyżek stołowychkwasek
cytrynowy według uznania
mak 1 sztuk
brzoskwinie w puszce 1 sztuk
żelatyna 2.5 łyżek stołowych
serek homogenizowany waniliowy 500 gramów
śmietana 0.75 szklanek
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
ananas w puszce 1 sztukpolewa czerwona w proszku 2 sztuk
likier kokosowy według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta
biszkoptowego: całe
jajka ubijamy z
cukrami i szczyptą
soli na puch (ubijamy mikserem, dość długo), dodajemy
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, łączymy. Ciasto przekładamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy ok. 25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden taki sam placek.Wykonanie placka
kokosowego:
białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno, dodajemy
cukier cały czas ubijając, aż
cukier się rozpuści, teraz dodać
wiórki kokosowe i
mąki wymieszane z proszkiem, dobrze łyżką całość łączymy. Masę równo rozłożyć na dużej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 170 stopniach. Zimny placek nasączyć
likierem kokosowym.Wykonanie masy budyniowej: W małej ilości zimnego
mleka rozprowadzić
mąki i wylać na gotujące się z
cukrami pozostałe
mleko. Ugotować
budyń i wystudzić. Do dobrze utartego
masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Dobrze utartą masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki
kawy cappuccino w proszku i energicznie połączyć, natomiast do drugiej dodać szczyptę kwasku
cytrynowego i ucierając połączyć.
Mak wyłożyć z puszki do miski i dobrze wymieszać.Wykonanie masy brzoskwiniowej:
brzoskwinie razem z
syropem zmiksować na jednolitą masę.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej
wody i rozpuścić na małym ogniu. Dodać kilka łyżek musu, wymieszać i połączyć z resztą musu
brzoskwiniowego.Przygotowanie masy serowej: mikserem roztrzepać
serek homogenizowany, dodać ubitą z
cukrem śmietanę i
sok cytrynowy. Mikserem połączyć na jednolitą masę.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody i rozpuścić na małym ogniu. Dobrze połączyć z masą
serową.
Ananasy odcedzić z
syropu.Polewę do
tortu przygotować w/g przepisu na opakowaniu (do polewy można wykorzystać
syrop z
ananasów +
woda, ma być 0,5 litra polewy).Złożenie ciasta: Placek
biszkoptowy - masa makowa - masa brzoskwiniowa - masa
cappuccino - placek
kokosowy (nasączony
likierem kokosowym) - masa serowa - placek
biszkoptowy - masa budyniowa biała - warstwa
ananasów - polewa do
tortów, posypana wiórkami kokosowymi.Uwagi:Ciasto
biszkoptowe:
jajka - 4 sztuki,
cukier - 4 łyżki,
cukier waniliowy - 10g,
mąka tortowa - 4 łyżki,
mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta
soli Placek
kokosowy:
białko - 4 sztuki,
wiórki kokosowe - 200g,
cukier - 0,75 szklanki,
mąka pszenna - 1 łyżka,
mąka ziemniaczana - 1 łyżka,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta
soli Masa budyniowa:
mleko - 2 szklanki,
mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
mąka pszenna - 1,5 łyżki,
cukier - 0,5 szklanki,
cukier waniliowy - 10g,
masło - 1 kostka,
kawa cappuccino w proszku - 2 łyżki, szczypta kwasku
cytrynowego Masa makowa:,
mak - 1 duża puszka Masa brzoskwiniowa:
brzoskwinie - 1 duża puszka,
żelatyna - 2,5 łyżki Masa serowa:
serek homogenizowany waniliowy - 500g, gęsta
śmietana - 0,75 szklanki,
sok z cytryny - 2 łyżki,
żelatyna - 2,5 łyżki,
cukier do smaku,
ananasy w kawałkach - 1 średnia puszka, polewa do
tortów czerwona w proszku - 2 paczki,
wiórki kokosowe do dekoracji - 3 łyżki,
likier kokosowy do nasączenia placka
kokosowegoAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: