Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mak 3 łyżek stołowych
mleko 0,5 litrów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka pszenna 1,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
Margaryna Palma 1 sztuk
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
ananasy konserwowe 1 puszkapolewa do
tortów jasna 2 sztukponcz 0 , 5 szklanek
sok z cytryny według uznania
wiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Ciasto
biszkoptowe: całe
jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem ze szczyptą
soli, 5 łyżkami
cukru oraz
cukrem waniliowym na puch (ubijać 8-10 minut). Wymieszać 5 łyżek
mąki tortowej z 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej,
proszkiem do pieczenia oraz suchym
makiem. Te mieszaninę delikatnie wymieszać, łyżką, z masa jajeczna. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach. Zimny
biszkopt przekroić na 2 placki, każdy nasączyć ponczem.Poncz: pół szklanki zalewy z osączonych
ananasów wymieszać z czystym
alkoholem do smaku.Dobrze osączone
brzoskwinie i
ananasy pokroić na mniejsze cząstki.Masa budyniowa: 2 łyżki
maki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżki
maki pszennej wymieszać w pół szklance
mleka, a resztę
mleka zagotować z
cukrem waniliowym oraz z pół szklanki
cukru. Na gotujące się
mleko wlać rozrobione
mąki i ugotować gęsty
budyń, ostudzić.
Miękką margarynę lub
masło dobrze utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu oraz
sok z cytryny do smaku. 2/3 masy wymieszać z połową pokrojonych, dobrze osączonych,
owoców (jeśli
owoce są słabo osaczone, to masa może się zważyć, można tego uniknąć - masę rozsmarować na cieście, a
potem powciskać w nią cząstki
owoców).Polewę do torów przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Zamiast
wody można użyć zalewy z
owoców.Złożenie ciasta:
biszkopt makowy - masa z
owocami -
biszkopt makowy - masa budyniowa, na której rozłożyć równomiernie drugą połowę
owoców - polewa do
tortów obsypana wiórkami kokosowymi.Uwagi:Polewę do
tortu można zastąpić
galaretką owocową, wtedy tort należy złożyć w tortownicy.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: