ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 5 sztukcukier 5 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamąka tortowa 5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmak 3 łyżek stołowychmleko 0,5 litrówmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychmąka pszenna 1,5 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukcukier 0,5 szklanekMargaryna Palma 1 sztukbrzoskwinie konserwowe 1 puszkaananasy konserwowe 1 puszkapolewa do tortów jasna 2 sztukponcz 0 , 5 szklaneksok z cytryny według uznaniawiórki kokosowe według uznaniaWykonanie:Ciasto biszkoptowe: całe jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem ze szczyptą soli, 5 łyżkami cukru oraz cukrem waniliowym na puch (ubijać 8-10 minut). Wymieszać 5 łyżek mąki tortowej z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, proszkiem do pieczenia oraz suchym makiem. Te mieszaninę delikatnie wymieszać, łyżką, z masa jajeczna. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 165 stopniach. Zimny biszkopt przekroić na 2 placki, każdy nasączyć ponczem.Poncz: pół szklanki zalewy z osączonych ananasów wymieszać z czystym alkoholem do smaku.Dobrze osączone brzoskwinie i ananasy pokroić na mniejsze cząstki.Masa budyniowa: 2 łyżki maki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżki maki pszennej wymieszać w pół szklance mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym oraz z pół szklanki cukru. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki i ugotować gęsty budyń, ostudzić. Miękką margarynę lub masło dobrze utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu oraz sok z cytryny do smaku. 2/3 masy wymieszać z połową pokrojonych, dobrze osączonych, owoców (jeśli owoce są słabo osaczone, to masa może się zważyć, można tego uniknąć - masę rozsmarować na cieście, a potem powciskać w nią cząstki owoców).Polewę do torów przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Zamiast wody można użyć zalewy z owoców.Złożenie ciasta: biszkopt makowy - masa z owocami - biszkopt makowy - masa budyniowa, na której rozłożyć równomiernie drugą połowę owoców - polewa do tortów obsypana wiórkami kokosowymi.Uwagi:Polewę do tortu można zastąpić galaretką owocową, wtedy tort należy złożyć w tortownicy.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: