ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 5 sztukcukier 5 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamak 3 łyżek stołowychmąka tortowa 5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychkrem czekoladowy 1 sztukmleko 0,5 litrówmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychmąka pszenna 1,5 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukcukier 0,5 szklanekMargaryna Palma 150 gramówmasa makowa 1 puszkagalaretka wiśniowa 2 sztukbrzoskwinie konserwowe 1 puszkawiórko kokosowe według uznaniaposypka kolorowa według uznaniakwasek cytrynowy według uznaniaWykonanie:Biszkopt makowy: całe jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem, razem z 5 łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, na puch. Delikatnie połączyć, łyżką, z mąką tortową wymieszaną z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej oraz z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 3 łyżkami maku suchego. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach na złoty kolor. Zimny biszkopt przekroić na 2 placki.Masa makowa: przełożyć mak z puszki do miski i dobrze wymieszać.Osaczone brzoskwinie pokroić na mniejsze cząstki.Galaretki przygotować w/g przepisu na opakowaniu. 1 szklankę rozpuszczonej galaretki odstawić do całkowitego zastygnięcia. Zastygniętą galaretkę pociąć, łyżeczką, na mniejsze cząstki.Krem budyniowy: 2 łyżki maki ziemniaczanej i 1,5 łyżki maki pszennej rozprowadzić w pół szklance mleka. Resztę mleka zagotować z pół szklanki cukru oraz z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Mieszając, ugotować gęsty budyń i wystudzić. Miękką margarynę utrzeć, dodając stopniowo po łyżce zimny budyń, a na końcu odrobinę (do smaku) kwasku cytrynowego lub soku cytrynowego.Krem czekoladowy przygotować w/g przepisu na opakowaniu.Złożenie ciasta:W wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy umieścić jeden placek. Równomiernie rozłożyć na nim masę makową i wyrównać. Na maku rozłożyć cząstki brzoskwiń (część odłożyć do dekoracji). Owoce zalać tężejącą galaretką (1,5 sztuki, galaretka musi być już lekko tężejąca, bo inaczej może przecieknąć na dół). Teraz wstawić tortownicę do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła. Na zastygniętej galaretce równomiernie rozsmarować masę budyniową, a na niej ułożyć drugi biszkopt makowy. Na wierzchu rozsmarować krem czekoladowy. Widelcem zrobić na nim dekoracyjne wzorki i udekorować wiórkami kokosowymi, odłożonymi owocami oraz posypką i cząsteczkami zastygniętej galaretki.Gotowy tort wstawić na noc do lodówki.Uwagi:Krem budyniowy można zastąpić gotowym kremem do karpatki lub innym gotowym jasnym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: