Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszny, łatwy w przygotowaniu tort. Polecam.

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mak 3 łyżek stołowych
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
krem czekoladowy 1 sztuk
mleko 0,5 litrów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka pszenna 1,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
Margaryna Palma 150 gramówmasa makowa 1 puszka
galaretka wiśniowa 2 sztuk
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
wiórko kokosowe według uznaniaposypka kolorowa według uznaniakwasek
cytrynowy według uznaniaWykonanie:
Biszkopt makowy: całe
jajka o temperaturze pokojowej ubić mikserem, razem z 5 łyżkami
cukru,
cukrem waniliowym oraz szczyptą
soli, na puch. Delikatnie połączyć, łyżką, z
mąką tortową wymieszaną z 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej oraz z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i 3 łyżkami
maku suchego. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 30 minut w 170 stopniach na złoty kolor. Zimny
biszkopt przekroić na 2 placki.Masa makowa: przełożyć
mak z puszki do miski i dobrze wymieszać.Osaczone
brzoskwinie pokroić na mniejsze cząstki.
Galaretki przygotować w/g przepisu na opakowaniu. 1 szklankę rozpuszczonej
galaretki odstawić do całkowitego zastygnięcia. Zastygniętą
galaretkę pociąć, łyżeczką, na mniejsze cząstki.Krem budyniowy: 2 łyżki
maki ziemniaczanej i 1,5 łyżki
maki pszennej rozprowadzić w pół szklance
mleka. Resztę
mleka zagotować z pół szklanki
cukru oraz z
cukrem waniliowym. Na gotujące się
mleko wlać rozrobione
mąki. Mieszając, ugotować gęsty
budyń i wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć, dodając stopniowo po łyżce zimny
budyń, a na końcu odrobinę (do smaku) kwasku
cytrynowego lub
soku cytrynowego.
Krem czekoladowy przygotować w/g przepisu na opakowaniu.Złożenie ciasta:W wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy umieścić jeden placek. Równomiernie rozłożyć na nim masę
makową i wyrównać. Na
maku rozłożyć cząstki
brzoskwiń (część odłożyć do dekoracji).
Owoce zalać tężejącą
galaretką (1,5 sztuki,
galaretka musi być już lekko tężejąca, bo inaczej może przecieknąć na dół). Teraz wstawić tortownicę do lodówki, aby
galaretka całkowicie zastygła. Na zastygniętej
galaretce równomiernie rozsmarować masę budyniową, a na niej ułożyć drugi
biszkopt makowy. Na wierzchu rozsmarować
krem czekoladowy. Widelcem zrobić na nim dekoracyjne wzorki i udekorować wiórkami kokosowymi, odłożonymi
owocami oraz posypką i cząsteczkami zastygniętej
galaretki.Gotowy tort wstawić na noc do lodówki.Uwagi:Krem budyniowy można zastąpić gotowym kremem do karpatki lub innym gotowym jasnym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: