Wykonanie
« Powrót  RaffaelloOpis:Pyszne ciasto
kokosowe. Łatwe do wykonania. Polecam na każdą okazję.

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 8 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 2 szczypta
mąka tortowa 8 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mleko 0,5 litrów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka pszenna 1,5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
masło 200 gramów
wiórki kokosowe 250 gramów
adwokat 1 szklanekWykonanie:Ciasto
biszkoptowe: całe
jajka (o temperaturze pokojowej), 4 łyżki
cukru, 1
cukier waniliowy oraz szczyptę
soli ubić mikserem na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Dodać
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.W ten sam sposób upiec taki sam drugi placek
biszkoptowy.Masa kokosowa: 2 łyżki
maki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżki
mąki pszennej wymieszać a pół szklance
mleka. Resztę
mleka zagotować z
cukrem waniliowym i pół szklanki
cukru. Na wrzące
mleko wlać rozrobione
mąki i ugotować
budyń, wystudzić. Utrzeć miękkie
masło, stopniowo po łyżce dodając zimny
budyń. Wymieszać z wiórkami i
adwokatem.Złożenie ciasta: placek
biszkoptowy - połowa masy kokosowej - placek
biszkoptowy - reszta masy kokosowej - całość obsypać, grubo, wiórkami kokosowymi.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: