ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 8 sztukcukier 8 łyżek stołowychcukier waniliowy 2 sztuksól 2 szczyptamąka tortowa 8 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 4 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmleko 0,5 litrówmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychmąka pszenna 1,5 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukcukier 0,5 szklanekmasło 200 gramówwiórki kokosowe 250 gramówadwokat 1 szklanekWykonanie:Ciasto biszkoptowe: całe jajka (o temperaturze pokojowej), 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy oraz szczyptę soli ubić mikserem na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.W ten sam sposób upiec taki sam drugi placek biszkoptowy.Masa kokosowa: 2 łyżki maki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżki mąki pszennej wymieszać a pół szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i pół szklanki cukru. Na wrzące mleko wlać rozrobione mąki i ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć miękkie masło, stopniowo po łyżce dodając zimny budyń. Wymieszać z wiórkami i adwokatem.Złożenie ciasta: placek biszkoptowy - połowa masy kokosowej - placek biszkoptowy - reszta masy kokosowej - całość obsypać, grubo, wiórkami kokosowymi.Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: