Ciasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało.Składniki :(Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm)Biszkopt:6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąkimąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kokosowa:450 ml mleka 220 g wiórków kokosowych 200 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g białej czekolady4 łyżki cukru (lub do smaku)Polewa:100 g czekolady mlecznej50 g czekolady deserowej3 łyżki mleka1 łyżka mas łaSposób przyg otowania:1. Robimy biszkopt: białka ubijamy, dodajemy po jednym żółtku, potemcukier oraz stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Biszkopt pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Studzimy. Przek rawamy wzdłuż .2. Masa: Mleko zagotować z cukrami. Kiedy się zagotuje wsyp ujemy kokos, gotujemy na małym ogniu i mieszamy, aż wchłonie mleko. Następnie dodajemy białą czekoladę pokrojoną w kostkę, mieszamy do rozpuszczenia. Na konie c dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i masę studzimy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę, by stężała.4. Z imną masą przekładamy biszkopt.5. Robimy polewę: wszystkie skł a dniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto i schła dzamy całość.6. Bou nty najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego!!!Źródło: Kuchnia szeroko otwarta