To jedno z moich ulubionych ciast. Jest mega kokosowe, nie za słodkie i bardzo smaczne. Jeśli lubicie wersje bardziej słodką, możecie do kremu dać więcej czekolady lub po prostu dosypać cukru. Mnie jednak smakuje najbardziej w takich właśnie proporcjach. Ciacho gościło na wielu imprezach, smakowało wielu podniebieniom. Mam nadzieję, że wy również dołączycie do miłośników tego słodkiego wypieku.Składniki:Biszkopt:6 jajek1 szklanka cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąkimąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa kokosowa:450 ml mleka220 g wiórków kokosowych200 g masła (min. 82%)2 łyżeczki cukru z wanilią100 g białej czekoladyPolewa:150 g mlecznej czekolady2 łyżki mleka 3,2%1 łyżka masłaBiszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać po jednym żółtku i ubijać. Mąki z proszkiem i kakao przesiać do miski. Do ubitych na puch jajek dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (24x28) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.Masa kokosowa: Mleko z dodatkiem cukru z wanilią zagotować. Do gorącego mleka dodać kokos i gotować na małym ogniu, do wchłonięcia mleka przez kokos. Dodać połamaną czekoladę, rozpuścić. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Masę wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia na około 1 godzinę. Zimną masą przełożyć biszkopt.Polewa: Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Wstawić do lodówki.Rada: Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy biszkopt nasiąknie, a całość się przegryzie.