Wykonanie
Oprócz tego, że dużo piekę to zdarza mi się też zgrzeszyć i kupić batoniki. A największa słabość mam do
kokosowego kinder pingui. Uwielbiam to kruche,
mleczno -
kokosowe ciastko :D Tak bardzo że postanowiłam zrobić wersje maxi. Wyszło idealne! Niezbyt grube
biszkopty przełożyłam bardzo smaczną
mleczno-
kokosową masą a całość oblałam
czekoladą. Wyszło naprawdę nieziemsko pyszne, bardzo
kokosowe ciasto. Polecam też przepis na masę, świetnie nadaje się do przekładania np.
tortów.Przez to, że do
polewy czekoladowej nie dodałam
mleka możemy
mieć niewielki problem z pokrojeniem równych kawałków. Ale coś za coś jeśli chcemy
mieć chrupiący wierzch z
czekolady to musimy przymknąć na to oko. A jak nam to nie odpowiada to możemy rozrzedzić
czekoladę mlekiem albo
likierem kokosowym.Składniki:
Biszkopty:2
jajka1 łyżka
cukru2 łyżki
mąki1 łyżka
kakao1 łyżeczka
oleju1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki x 2Krem:1 L
mleka200 g
wiórków kokosowych100 g
białej czekolady110 g
mąki pszennej80 g
cukru200 g
masła temp. pokojowa70-90 g
mlecznej czekoladyDodatkowo:200 g
mlecznej czekoladywiórki kokosowe do posypaniaForemka: 23x33 cm, pergaminem wykładamy tylko dno formy
Biszkopt: Oddzielamy
białka od
żółtek. Ubijamy
białka, dodajemy
cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy
żółtka i
olej, chwile jeszcze miksujemy. Delikatnie mieszając wsypujemy
mąkę, następnie
kakao i proszek. Mieszamy tylko do połączenia składników, niezadługo i delikatnie. Przelewamy do foremki i pieczemy w 180*C około 10 minut. Po lekkim przestudzeniu odrywamy od pergaminu i przekręcamy na druga stronę.Tak samo postępujemy z drugim
biszkoptem.Krem: Odlewamy około 3/4 szklanki
mleka a pozostałe wlewamy do garnka, wsypujemy
wiórki kokosowe i gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając uważając przy tym żeby nie przypalić. Jeśli się przypali to należny krem przełożyć do innego garnka. Do odlanego
mleka wsypujemy
mąkę i
cukier mieszamy i cienkim strumykiem wlewamy do
mleka w garnku. Dodajemy połamaną
białą czekoladę i mieszamy aż masa zgęstnieje i zacznie pyrkać. Przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie przy użyciu blendera albo miksera miksujemy około 5 minut.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce masy kokosowej. Do miseczki odkładamy około 6 łyżek masy i dodajemy do niej rozpuszczoną w kąpieli
wodnej i przestudzona
czekoladę. Obie masy wkładamy do lodówki żeby stężały.Na
biszkopt wykładamy połowę jasnej masy, na niej rozsmarowujemy masę
czekoladową a na koniec pozostałą jasną masę. Wkładamy do lodówki na około 10 minut, następnie przykrywamy drugim
biszkoptem i z powrotem do lodówki. Gdy masa porządnie zgęstnieje polewamy ciasto rozpuszczoną
czekoladą a na wierzchu posypójemy wiórkami kokosowymi. Trzymamy w lodówce.