ßßß Cookit - przepis na Makowy tort z galaretką i ananasem

Makowy tort z galaretką i ananasem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Pyszny, łatwy w wykonaniu tort. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mak 2,5 łyżek stołowych
ananasy konserwowe 1 puszka
galaterka tropikalna 1 sztuk
galaretka czerwona 0,5 sztuk
mleko 0,5 litrów
mąka 1,5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
Margaryna Palma 1 sztuk
poncz 0 , 75 szklanek
cytryna 0,5 sztuk
Wykonanie:
Biszkopt: całe jajka o temperaturze pokojowej ubić z 5 łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz szczypta soli na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Dodać maki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz makiem i delikatnie, łyżką połączyć. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.
Masa budyniowa: trochę mleka odlać i rozrobić w nim 2 łyżki maki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżki mąki pszennej. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym oraz pół szklanki cukru. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, ugotować gęsty budyń i wystudzić.
Miękką margarynę palmę lub masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu i wciskając sok z cytryny.
Ananasy osączyć z zalewy i pociąć na mniejsze kawałki.
Galaretkę tropikalną przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Można do przygotowania wykorzystać zalewę z ananasów.
Galaretkę czerwoną też przygotować w/g przepisu na opakowaniu, a zastygnięta pociąć łyżeczką na mniejsze cząstki. Można tej galaretki użyć więcej, niż jest podane w przepisie. Dekoracja będzie wtedy ładniej wyglądała.
Zimny biszkopt przeciąć na 2 placki. Oba placki nasączyć ponczem wykonanym np. z przegotowanej wody, soku z cytryny, cukru do smaku i wódki czystej. Można tez wykorzystać zalewę z owoców lub herbatę. Dolny placek umieścić w tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, na nim rozsmarować 1/3 masy budyniowej. Na masie rozłożyć równomiernie kawałki ananasa. Owoce zalać tężejącą galaretką tropikalną lub inną. Tortownice wstawić do lodówki, gdy galaretka zastygnie, to rozsmarować na niej 1/3 masy budyniowej i przykryć ja nasączonym 2 plackiem. Wierzch tortu posmarować resztą masy, a na masie równomiernie rozłożyć pocięta czerwoną galaretkę. Wstawić na noc do lodówki.
Złożenie tortu: nasączony biszkopt-masa budyniowa-ananasy zalane galaretką-masa budyniowa-nasączony biszkopt-masa budyniowa-cząstki galaretki czerwonej.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10989/Makowy-tort-z-galaretka-i-ananasem