Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszny, łatwy w wykonaniu tort. Polecam.

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 5 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
mak 2,5 łyżek stołowych
ananasy konserwowe 1 puszkagalaterka tropikalna 1 sztuk
galaretka czerwona 0,5 sztuk
mleko 0,5 litrów
mąka 1,5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
Margaryna Palma 1 sztukponcz 0 , 75 szklanek
cytryna 0,5 sztukWykonanie:
Biszkopt: całe
jajka o temperaturze pokojowej ubić z 5 łyżkami
cukru,
cukrem waniliowym oraz szczypta
soli na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Dodać
maki wymieszane z
proszkiem do pieczenia oraz
makiem i delikatnie, łyżką połączyć. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.Masa budyniowa: trochę
mleka odlać i rozrobić w nim 2 łyżki
maki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżki
mąki pszennej. Resztę
mleka zagotować z
cukrem waniliowym oraz pół szklanki
cukru. Na gotujące się
mleko wlać rozrobione
mąki, ugotować gęsty
budyń i wystudzić.
Miękką margarynę palmę lub
masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu i wciskając
sok z cytryny.
Ananasy osączyć z zalewy i pociąć na mniejsze kawałki.
Galaretkę tropikalną przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Można do przygotowania wykorzystać zalewę z
ananasów.
Galaretkę czerwoną też przygotować w/g przepisu na opakowaniu, a zastygnięta pociąć łyżeczką na mniejsze cząstki. Można tej
galaretki użyć więcej, niż jest podane w przepisie. Dekoracja będzie wtedy ładniej wyglądała.Zimny
biszkopt przeciąć na 2 placki. Oba placki nasączyć ponczem wykonanym np. z przegotowanej
wody,
soku z cytryny,
cukru do smaku i
wódki czystej. Można tez wykorzystać zalewę z
owoców lub
herbatę. Dolny placek umieścić w tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, na nim rozsmarować 1/3 masy budyniowej. Na
masie rozłożyć równomiernie kawałki
ananasa.
Owoce zalać tężejącą
galaretką tropikalną lub inną. Tortownice wstawić do lodówki, gdy
galaretka zastygnie, to rozsmarować na niej 1/3 masy budyniowej i przykryć ja nasączonym 2 plackiem. Wierzch
tortu posmarować resztą masy, a na
masie równomiernie rozłożyć pocięta
czerwoną galaretkę. Wstawić na noc do lodówki.Złożenie
tortu: nasączony
biszkopt-masa budyniowa-
ananasy zalane
galaretką-masa budyniowa-nasączony
biszkopt-masa budyniowa-cząstki
galaretki czerwonej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: