ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 5 sztukcukier 5 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamąka tortowa 5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychmak 2,5 łyżek stołowychananasy konserwowe 1 puszkagalaterka tropikalna 1 sztukgalaretka czerwona 0,5 sztukmleko 0,5 litrówmąka 1,5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 sztukcukier 0,5 szklanekMargaryna Palma 1 sztukponcz 0 , 75 szklanekcytryna 0,5 sztukWykonanie:Biszkopt: całe jajka o temperaturze pokojowej ubić z 5 łyżkami cukru, cukrem waniliowym oraz szczypta soli na puch (ubijać ok. 8-10 minut). Dodać maki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz makiem i delikatnie, łyżką połączyć. Przełożyć ciasto do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na złoty kolor, wystudzić.Masa budyniowa: trochę mleka odlać i rozrobić w nim 2 łyżki maki ziemniaczanej oraz 1,5 łyżki mąki pszennej. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym oraz pół szklanki cukru. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, ugotować gęsty budyń i wystudzić.Miękką margarynę palmę lub masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu i wciskając sok z cytryny.Ananasy osączyć z zalewy i pociąć na mniejsze kawałki.Galaretkę tropikalną przygotować w/g przepisu na opakowaniu. Można do przygotowania wykorzystać zalewę z ananasów.Galaretkę czerwoną też przygotować w/g przepisu na opakowaniu, a zastygnięta pociąć łyżeczką na mniejsze cząstki. Można tej galaretki użyć więcej, niż jest podane w przepisie. Dekoracja będzie wtedy ładniej wyglądała.Zimny biszkopt przeciąć na 2 placki. Oba placki nasączyć ponczem wykonanym np. z przegotowanej wody, soku z cytryny, cukru do smaku i wódki czystej. Można tez wykorzystać zalewę z owoców lub herbatę. Dolny placek umieścić w tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, na nim rozsmarować 1/3 masy budyniowej. Na masie rozłożyć równomiernie kawałki ananasa. Owoce zalać tężejącą galaretką tropikalną lub inną. Tortownice wstawić do lodówki, gdy galaretka zastygnie, to rozsmarować na niej 1/3 masy budyniowej i przykryć ja nasączonym 2 plackiem. Wierzch tortu posmarować resztą masy, a na masie równomiernie rozłożyć pocięta czerwoną galaretkę. Wstawić na noc do lodówki.Złożenie tortu: nasączony biszkopt-masa budyniowa-ananasy zalane galaretką-masa budyniowa-nasączony biszkopt-masa budyniowa-cząstki galaretki czerwonej.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: