ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 7 sztukcukier 7 łyżek stołowychcukier waniliowy 2 sztuksól 2 szczyptamaka tortowa 7 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 3 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek stołowychmak 2 łyżek stołowychmleko 0,5 litrówmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychmąka pszenna 1,5 łyżek stołowychcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 sztukmasło 200 gramówbrzoskwinie konserwowe 1 puszkaananasy konserwowe 1 puszkapolewa do tortów czerwona (na 1/4l. płynu)2 sztukWykonanie:Biszkopt z makiem: całe 4 jajka )o temp. pokojowej), cukier waniliowy, 4 łyżki cukru oraz szczyptę soli ubić mikserem na puch (ok. 8-10 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 2 łyżkami maki ziemniaczanej wymieszanej z 4 łyżkami maki tortowej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz 2 łyżkami suchego maku. ciasto przełożyć do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na zloty kolor, wystudzić.Biszkopt jasny: 3 całe jajka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli ubić mikserem na puch. Delikatnie, łyżką, połączyć z 3 łyżkami maki tortowej wymieszanej z 1 łyżką maki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku. Ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na złoty kolor, wystudzić.Masa budyniowa: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej rozrobić w pół szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i pół szklanki cukru. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki i ugotować budyń, wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Odłożyć 1/3 masy. Osączone owoce pokroić na drobne cząstki. 1/3 owoców dodać do 2/3 masy i wymieszać.1/2 szklanki soków z owoców nasączyć biszkopt makowy.Złożenie ciasta: biszkopt makowy - masa z owocami - biszkopt jasny - masa bez owoców - cząstki owoców - polewa do tortów.Do przygotowania polewy wykorzystać zalewę z owoców i przygotować w/g przepisu na opakowaniu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: