Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszne
tortowe ciasto z
owocami. Polecam na różne okazje.

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 7 sztuk
cukier 7 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 2 szczypta
maka tortowa 7 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek stołowych
mak 2 łyżek stołowych
mleko 0,5 litrów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka pszenna 1,5 łyżek stołowych
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 200 gramów
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
ananasy konserwowe 1 puszkapolewa do
tortów czerwona (na 1/4l. płynu)2 sztukWykonanie:
Biszkopt z
makiem: całe 4
jajka )o temp. pokojowej),
cukier waniliowy, 4 łyżki
cukru oraz szczyptę
soli ubić mikserem na puch (ok. 8-10 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 2 łyżkami
maki ziemniaczanej wymieszanej z 4 łyżkami
maki tortowej i 1 łyżeczką
proszku do pieczenia oraz 2 łyżkami suchego
maku. ciasto przełożyć do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na zloty kolor, wystudzić.
Biszkopt jasny: 3 całe
jajka, 3 łyżki
cukru,
cukier waniliowy oraz szczyptę
soli ubić mikserem na puch. Delikatnie, łyżką, połączyć z 3 łyżkami
maki tortowej wymieszanej z 1 łyżką
maki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku. Ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na złoty kolor, wystudzić.Masa budyniowa: 2 łyżki
mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki
mąki pszennej rozrobić w pół szklance
mleka. Resztę
mleka zagotować z
cukrem waniliowym i pół szklanki
cukru. Na gotujące się
mleko wlać rozrobione
mąki i ugotować
budyń, wystudzić. Miękkie
masło utrzeć, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Odłożyć 1/3 masy. Osączone
owoce pokroić na drobne cząstki. 1/3
owoców dodać do 2/3 masy i wymieszać.1/2 szklanki
soków z
owoców nasączyć
biszkopt makowy.Złożenie ciasta:
biszkopt makowy - masa z
owocami -
biszkopt jasny - masa bez
owoców - cząstki
owoców - polewa do
tortów.Do przygotowania polewy wykorzystać zalewę z
owoców i przygotować w/g przepisu na opakowaniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: