ßßß Cookit - przepis na Tortowe ciasto z owocami

Tortowe ciasto z owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Pyszne tortowe ciasto z owocami. Polecam na różne okazje.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 7 sztuk
cukier 7 łyżek stołowych
cukier waniliowy 2 sztuk
sól 2 szczypta
maka tortowa 7 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek stołowych
mak 2 łyżek stołowych
mleko 0,5 litrów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
mąka pszenna 1,5 łyżek stołowych
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
masło 200 gramów
brzoskwinie konserwowe 1 puszka
ananasy konserwowe 1 puszka
polewa do tortów czerwona (na 1/4l. płynu)2 sztuk
Wykonanie:
Biszkopt z makiem: całe 4 jajka )o temp. pokojowej), cukier waniliowy, 4 łyżki cukru oraz szczyptę soli ubić mikserem na puch (ok. 8-10 minut). Delikatnie, łyżką, połączyć z 2 łyżkami maki ziemniaczanej wymieszanej z 4 łyżkami maki tortowej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia oraz 2 łyżkami suchego maku. ciasto przełożyć do dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na zloty kolor, wystudzić.
Biszkopt jasny: 3 całe jajka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli ubić mikserem na puch. Delikatnie, łyżką, połączyć z 3 łyżkami maki tortowej wymieszanej z 1 łyżką maki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku. Ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach na złoty kolor, wystudzić.
Masa budyniowa: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej rozrobić w pół szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i pół szklanki cukru. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki i ugotować budyń, wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Odłożyć 1/3 masy. Osączone owoce pokroić na drobne cząstki. 1/3 owoców dodać do 2/3 masy i wymieszać.
1/2 szklanki soków z owoców nasączyć biszkopt makowy.
Złożenie ciasta: biszkopt makowy - masa z owocami - biszkopt jasny - masa bez owoców - cząstki owoców - polewa do tortów.
Do przygotowania polewy wykorzystać zalewę z owoców i przygotować w/g przepisu na opakowaniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10421/Tortowe-ciasto-z-owocami