ßßß Cookit - przepis na Brzoskwinie pod pierzynką

Brzoskwinie pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

czwartek, 2 Wrzesień 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Szybki do przygotowania deser, znakomity do waniliowych lodów i bitej śmietany. Najlepszy ze słodkich, dojrzałych owoców.
Składniki:
1kg brzoskwiń
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki cukru
kruszonka:
185 g mąki pszennej
115 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
85 g miękkiego masła
1 jajko
6 łyżek mleka
Z brzoskwiń usuwamy pestki i ewentualnie skórkę. Kroimy je na kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i umieszczamy w nim brzoskwinie. Dodajemy cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
W tym czasie przygotowujemy ciasto: w misce mieszamy mąkę, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Końcami palców wcieramy masło, tak aby nasza mieszanina przypominała bułkę tartą. W innym naczyniu mieszamy dokładnie jajko z 5 łyżkami mleka, wlewamy do suchych składników i mieszamy widelcem, aż powstanie miękkie, lepkie ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dolewamy jeszcze jedna łyżkę mleka.
Wyciągamy z piekarnika naczynie z brzoskwiniami i za pomocą łyżki wykładamy ciasto na owoce. Posypujemy pozostałym cukrem i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15 minut, aż wierzch będzie złocisty. Podajemy ciepłe, najlepiej z dodatkiem lodów.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/desery/brzoskwinie-pod-pierzynka