Wykonanie
czwartek, 2 Wrzesień 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Szybki do przygotowania deser, znakomity do
waniliowych lodów i
bitej śmietany. Najlepszy ze słodkich, dojrzałych
owoców.Składniki:1kg
brzoskwiń1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytryny4 łyżki
cukrukruszonka:185 g
mąki pszennej115 g drobnego
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli85 g miękkiego
masła1
jajko6 łyżek
mlekaZ
brzoskwiń usuwamy pestki i ewentualnie skórkę. Kroimy je na kawałki. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną
masła i umieszczamy w nim
brzoskwinie. Dodajemy
cukier,
sok z cytryny,
mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.W tym czasie przygotowujemy ciasto: w misce mieszamy
mąkę, 2 łyżki
cukru,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Końcami palców wcieramy
masło, tak aby nasza mieszanina przypominała
bułkę tartą. W innym naczyniu mieszamy dokładnie
jajko z 5 łyżkami
mleka, wlewamy do suchych składników i mieszamy widelcem, aż powstanie miękkie, lepkie ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dolewamy jeszcze jedna łyżkę
mleka.Wyciągamy z piekarnika naczynie z
brzoskwiniami i za pomocą łyżki wykładamy ciasto na
owoce. Posypujemy pozostałym
cukrem i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15 minut, aż wierzch będzie złocisty. Podajemy ciepłe, najlepiej z dodatkiem
lodów.