ßßß Cookit - przepis na Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Wypatrzyłam ten makowiec na blogu Alby i zestaw składników od razu zwrócił moja uwagę. Jabłka, masa makowa, budyń - to coś nowego, na pewno innego od zazwyczaj znanych makowców, na pewno wartego wypróbowania. I się nie pomyliłam! Ciasto wyszło świetne i przy tym - w ogóle nie kłopotliwe, dzięki użyciu gotowej masy makowej. Użyłam mojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Mąż - miłośnik makowców- był zachwycony. Na pewno jeszcze nie raz to ciasto się u nas pojawi. Jest idealne zarówno na święta jaki i na co dzień :)
ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
masa makowa:
1 puszka masy makowej 850 g
1 opakowanie budyniu ( proszek)
500 ml mleka
100 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
5 jabłek
sok z cytryny
1. Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.
Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
2. Do 250 ml mleka dodać proszek budyniowy, cukier i 2 łyżki mąki.
Pozostałe 250 ml mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Posypać 1 łyżeczką cukru i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wymieszać.
4. Masę makową przełożyć z puszki do miski. Dodać jajka i wymieszać. Porcjami dodawać przestudzony budyń, mieszając.
5. 2/3 ciasta wylepić spód formy do pieczenia. Na cieście ułożyć kolejno jabłka i masę makową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe 1/3 ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50-60 min.
Piekłam w formie 26 x 19 cm .
Polecam także przepyszne Babeczki z makiem .
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/12/Makowiec-z-jablkami.html