Wykonanie
Jestem bezgranicznie zakochana w moim cieście
jabłkowym.Dziś przepis na moje weekendowe ciasto, wilgotne, aromatyczne, nie za słodkie, proste w wykonaniu i pachnące
jabłkami - nie potrzeba nawet miksera.Ciasto z piankową warstwą
jabłkową. W
sumie nie ma w nim nic trudnego.Zapraszam ;-)
Składniki na formę 23- 24cm:1,2 kg
jabłek160 g
mąki pszennej16 g
proszku do pieczenia250 g
cukru2
jajka190
mlekamasło i 1 łyżka
cukru do posypania tortownicyPrzygotowanie:Obieramy i kroimy
jabłka na plastry o grubości 4 mm. Zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na 2 godziny. Możemy przygotować
jabłka dzień wcześniej.
Przykrywamy talerzem i od czasu do czasu mieszamy.
Szykujemy tortownicę o średnicy 22-23cm, smarujemy
masłem i posypujemy
cukrem.
Mieszamy
proszek do pieczenia z lekko ciepłym
mlekiem, nie za ciepłym. Mieszamy tak aby nie pozostała ani jedna grudka.Ubijamy
jajka aż powstanie biała pulchna masa.
Dodajemy
mleko z
proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką.
Dodajemy przesianą
mąkę mieszając delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu.
Mieszamy tak aby nie pozostała ani jedna grudka.
Dodajemy odcedzone
jabłka i mieszamy.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180° i wstawimy ciasto, pieczemy przez 25 min.Następnie zmniejszamy piekarnik do 150 °C i pieczemy następne 35 -45 minut.Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 10 minut z uchylonymi drzwiczkami.Warto wiedzieć!Ciasto może się wydawać niedopieczone, ale taka jego piankowa konsystencja.Jeśli chcecie to na koniec możecie ostatnie 5 minut włączyć termoobieg.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)