ßßß
Składniki na formę 23- 24cm:1,2 kg jabłek160 g mąki pszennej16 g proszku do pieczenia250 g cukru2 jajka190 mlekamasło i 1 łyżka cukru do posypania tortownicyPrzygotowanie:Obieramy i kroimy jabłka na plastry o grubości 4 mm. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 godziny. Możemy przygotować jabłka dzień wcześniej.
Przykrywamy talerzem i od czasu do czasu mieszamy.
Szykujemy tortownicę o średnicy 22-23cm, smarujemy masłem i posypujemy cukrem.
Mieszamy proszek do pieczenia z lekko ciepłym mlekiem, nie za ciepłym. Mieszamy tak aby nie pozostała ani jedna grudka.Ubijamy jajka aż powstanie biała pulchna masa.
Dodajemy mleko z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką.
Dodajemy przesianą mąkę mieszając delikatnie za pomocą łopatki od góry do dołu.
Mieszamy tak aby nie pozostała ani jedna grudka.
Dodajemy odcedzone jabłka i mieszamy.
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180° i wstawimy ciasto, pieczemy przez 25 min.Następnie zmniejszamy piekarnik do 150 °C i pieczemy następne 35 -45 minut.Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 10 minut z uchylonymi drzwiczkami.Warto wiedzieć!Ciasto może się wydawać niedopieczone, ale taka jego piankowa konsystencja.Jeśli chcecie to na koniec możecie ostatnie 5 minut włączyć termoobieg.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)