Wykonanie
Jestem bezgranicznie zakochana w moim cieście
jabłkowym.Dziś przepis na moje weekendowe ciasto, wilgotne, aromatyczne, nie za słodkie, proste w wykonaniu i pachnące
jabłkami - nie potrzeba nawet miksera.Ciasto z piankową warstwą
jabłkową. W
sumie nie ma w nim nic trudnego.Zapraszam ;-)
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2014_slash_09_slash_moje-najlepsze-ciasto-jabkowe/l/2065974785.jpg)
Składniki na formę 23- 24cm:1,2 kg
jabłek160 g
mąki pszennej16 g
proszku do pieczenia250 g
cukru2
jajka190
mlekamasło i 1 łyżka
cukru do posypania tortownicyPrzygotowanie:Obieramy i kroimy
jabłka na plastry o grubości 4 mm. Zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na 2 godziny. Możemy przygotować
jabłka dzień wcześniej.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2014_slash_09_slash_moje-najlepsze-ciasto-jabkowe/l/-1035087384.jpg)
Przykrywamy talerzem i od czasu do czasu mieszamy.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2014_slash_09_slash_moje-najlepsze-ciasto-jabkowe/l/-918164548.jpg)
Szykujemy tortownicę o średnicy 22-23cm, smarujemy
masłem i posypujemy
cukrem.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2014_slash_09_slash_moje-najlepsze-ciasto-jabkowe/l/-2043734205.jpg)
Mieszamy
proszek do pieczenia z lekko ciepłym
mlekiem, nie za ciepłym. Mieszamy tak aby nie pozostała ani jedna grudka.Ubijamy
jajka aż powstanie biała pulchna masa.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2014_slash_09_slash_moje-najlepsze-ciasto-jabkowe/l/-625709893.jpg)
Dodajemy
mleko z
proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2014_slash_09_slash_moje-najlepsze-ciasto-jabkowe/l/910495202.jpg)
Dodajemy przesianą
mąkę mieszając delikatnie za pomocą
łopatki od góry do dołu.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2014_slash_09_slash_moje-najlepsze-ciasto-jabkowe/l/-1958789303.jpg)
Mieszamy tak aby nie pozostała ani jedna grudka.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2014_slash_09_slash_moje-najlepsze-ciasto-jabkowe/l/1655695767.jpg)
Dodajemy odcedzone
jabłka i mieszamy.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2014_slash_09_slash_moje-najlepsze-ciasto-jabkowe/l/-2144887619.jpg)
Wylewamy masę na przygotowaną tortownicę.
![](/Data/Images/kalejdoskoprenaty.blogspot.com\2014_slash_09_slash_moje-najlepsze-ciasto-jabkowe/l/1110276895.jpg)
Rozgrzewamy piekarnik do 180° i wstawimy ciasto, pieczemy przez 25 min.Następnie zmniejszamy piekarnik do 150 °C i pieczemy następne 35 -45 minut.Wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 10 minut z uchylonymi drzwiczkami.Warto wiedzieć!Ciasto może się wydawać niedopieczone, ale taka jego piankowa konsystencja.Jeśli chcecie to na koniec możecie ostatnie 5 minut włączyć termoobieg.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)