ßßß
Owoce aronii są zaliczane do superfoods, a lista składników odżywczych w nich zawartych i ich dobroczynnego wpływu na organizm człowieka jest bardzo długa. Jeśli uda mi się zakupić aronię, przetwarzam ją na domowe dżemy łącząc z innymi owocami (tutaj przepis na dżem z aronii i malin), choć do tej pory rzadko wykorzystywałam ją do wypieków. Pora zapoznać Was z przepisem na pyszne muffiny, gdzie aronia występuje z dodatkiem jabłka. Jestem pewna, że w tym połączeniu Wam posmakuje :-).Składniki na 12 sztuk (duże papilotki):125 g masła125 ml mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka300 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia300 g aronii1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkęWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło roztopić i przestudzić. Przelać do większego naczynia, wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii, cukrem, jajkami - wystarczy wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, składników nie należy ubijać.Do mieszanki dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać owoce aronii i jabłko pokrojone w kostkę, krótko wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papierkami (papilotkami) i przełożyć do nich ciasto do mniej więcej 3/4 ich wysokości (moje papilotki są bardzo wysokie, nałożyłam do nich ciasta do wysokości formy z muffinami).Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).