Wykonanie
Owoce aronii są zaliczane do superfoods, a lista składników odżywczych w nich zawartych i ich dobroczynnego wpływu na organizm człowieka jest bardzo długa. Jeśli uda mi się zakupić aronię, przetwarzam ją na domowe
dżemy łącząc z innymi
owocami (tutaj przepis na
dżem z aronii i
malin), choć do tej
pory rzadko wykorzystywałam ją do wypieków.
Pora zapoznać Was z przepisem na pyszne muffiny, gdzie aronia występuje z dodatkiem
jabłka. Jestem pewna, że w tym połączeniu Wam posmakuje :-).Składniki na 12 sztuk (duże papilotki):125 g
masła125 ml
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka300 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g aronii1 duże
jabłko, obrane i pokrojone w kostkęWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić i przestudzić. Przelać do większego naczynia, wymieszać z
mlekiem, ekstraktem z
wanilii,
cukrem,
jajkami - wystarczy wymieszać rózgą kuchenną do połączenia, składników nie należy ubijać.Do mieszanki dodać przesianą
mąkę pszenną i
proszek do pieczenia, wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać
owoce aronii i
jabłko pokrojone w kostkę, krótko wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papierkami (papilotkami) i przełożyć do nich ciasto do mniej więcej 3/4 ich wysokości (moje papilotki są bardzo wysokie, nałożyłam do nich ciasta do wysokości formy z muffinami).Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. Można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).