Wykonanie
Proste a pyszne ciasto ucierane z nutą budyniową,
jabłkami i
cynamonem. Bardzo mięciutka struktura ciasta, idealne do szklanki
mleka na podwieczorek :-). Duża porcja!Składniki:200 g
masła3/4 - 1 szklanki drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii300 g
mąki pszennej np. tortowej1,5 opakowania budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru (w
sumie 60 g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 ml (1 szklanka)
mleka0,7 - 1 kg
jabłekdodatkowo po upieczeniu: 30 g roztopionego
masła i
cukier cynamonowy do posypania (1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków wymieszana z 1,5 łyżeczki
cynamonu)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną przesiać z
budyniem i z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na grubsze plasterki.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać
wanilię i utrzeć. Dodawać przesianą
mąkę,
budyń i
proszek do pieczenia, w 3 turach, na zmianę z
mlekiem i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o wymiarach 23 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, na wierzch wyłożyć plasterki
jabłek. Piec w temperaturze 160ºC (bez termoobiegu) przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i gorące jeszcze ciasto posmarować roztopionym
masłem, oprószyć
cynamonowym cukrem.Smacznego :-).