Wykonanie
Coś dla wielbicieli
chałwy. Kruchy spód,
jabłka i delikatny krem budyniowo -
chałwowy (który wyjadałam łyżeczką przed przygotowaniem ciasta) a na wierzchu
bita śmietana z
czekoladą. Taka mała bomba kaloryczna ale co tam - od czasu do czasu zalecana :)Składniki na ciasto:
- 2 szkl.
mąki pszennej- 4 łyżki
cukru- 3/4 kostki
masła- 2
jaja- szczypta
soli- pół łyżeczki
proszku do pieczeniaNa krem:- 2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe- niepełne 3 szklanki
mleka (2,5 szkl.)- 300 g
chałwy- 200 g miękkiego
masłaDodatkowo:- 3
jabłka- 250 g
śmietanki 36%- starta
gorzka czekoladaPrzygotowanie ciasta:1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części (40% i 60%) i schładzamy w lodówce około pół godziny.2. W tym czasie przygotowujemy
budyń, proszek budyniowy mieszamy z 1/2 szklanki
mleka, resztę
mleka gotujemy. Na gotujące się
mleko wlewamy rozrobiony proszek, zagotowujemy. odstawiamy do ostygnięcia.3.
Jabłka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.4. Wyjmujemy większą część ciasta, wałkujemy i przenosimy do formy (ja użyłam formy do tarty). nakłuwamy widelcem, posypujemy łyżką
bułki tartej i rozprowadzamy starte
jabłka odciśnięte z nadmiaru soku. Na wierzch nakładamy mniejszą część ciasta, która należy zetrzeć. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.
Teraz kiedy ciasto znajduje się w piekarniku zabieramy się za przygotowanie kremu.1.
Masło ucieramy na gładko, powoli małymi partiami dodajemy zimny
budyń, a
potem pokruszoną
chałwę. Ja pomogłam sobie mikserem, było szybciej:) krem wstawiamy do lodówki i czekamy aż ciasto będzie gotowe.2. Przygotowany krem wylewamy na upieczone ale wystudzone ciasto.
3.
Śmietankę ubijamy i delikatnie rozprowadzamy na kremie. Całość posypujemy startą
czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki aż masa stężeje i będzie można je swobodnie kroić.