Wykonanie
            Coś dla wielbicieli 
chałwy. Kruchy spód, 
jabłka i delikatny krem budyniowo - 
chałwowy (który wyjadałam łyżeczką przed przygotowaniem ciasta) a na wierzchu 
bita śmietana z 
czekoladą. Taka mała bomba kaloryczna ale co tam - od czasu do czasu zalecana :)Składniki na ciasto:

- 2 szkl. 
mąki pszennej- 4 łyżki 
cukru- 3/4 kostki 
masła- 2 
jaja- szczypta 
soli- pół łyżeczki 
proszku do pieczeniaNa krem:- 2 budynie 
waniliowe lub 
śmietankowe- niepełne 3 szklanki 
mleka (2,5 szkl.)- 300 g 
chałwy- 200 g miękkiego 
masłaDodatkowo:- 3 
jabłka- 250 g 
śmietanki 36%- starta 
gorzka czekoladaPrzygotowanie ciasta:1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części (40% i 60%) i schładzamy w lodówce około pół godziny.2. W tym czasie przygotowujemy 
budyń, proszek budyniowy mieszamy z 1/2 szklanki 
mleka, resztę 
mleka gotujemy. Na gotujące się 
mleko wlewamy rozrobiony proszek, zagotowujemy. odstawiamy do ostygnięcia.3. 
Jabłka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.4. Wyjmujemy większą część ciasta, wałkujemy i przenosimy do formy (ja użyłam formy do tarty). nakłuwamy widelcem, posypujemy łyżką 
bułki tartej i rozprowadzamy starte 
jabłka odciśnięte z nadmiaru soku. Na wierzch nakładamy mniejszą część ciasta, która należy zetrzeć. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.


Teraz kiedy ciasto znajduje się w piekarniku zabieramy się za przygotowanie kremu.1. 
Masło ucieramy na gładko, powoli małymi partiami dodajemy zimny 
budyń, a 
potem pokruszoną 
chałwę. Ja pomogłam sobie mikserem, było szybciej:) krem wstawiamy do lodówki i czekamy aż ciasto będzie gotowe.2. Przygotowany krem wylewamy na upieczone ale wystudzone ciasto.

3. 
Śmietankę ubijamy i delikatnie rozprowadzamy na kremie. Całość posypujemy startą 
czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki aż masa stężeje i będzie można je swobodnie kroić.

