Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
cukier 1.85 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 6 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
kawa cappuccino orzechowa 5 łyżek stołowych
sól według uznania
białko 4 sztuk
wiórki kokosowe 200 gramów
mleko 0.7 litrów
mąka pszenna 1.5 łyżek stołowych
masło 1 kostek
kakao 1.5 łyżek stołowych
margaryna 50 gramów
likier kokosowy według uznania
płatki migdałowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie placka
kawowego: całe
jajka ubić z
cukrami i szczyptą
soli na puch. Dodać
mąki wymieszane z proszkiem i
kawą, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Tak samo upiec drugi placek.Wykonanie placka
kokosowego:
białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, dodać
cukier i ubijać, aż się
cukier rozpuści, dodać
wiórki kokosowe i
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w 170 stopniach.Wykonanie masy:
mąki rozprowadzić w małej ilości
mleka i wlać na gotujące się, z
cukrami, pozostałe
mleko. Zgotować
budyń i wystudzić. Do utartego
masła dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać
kawę w proszku i całość dobrze utrzeć.Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dalej mieszać, ciepłą smarować ciasto (wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta: placek
kawowy - połowa masy kawowej - placek
kokosowy, nasączony
likierem kokosowym - reszta masy - placek
kawowy - polewa
kakaowa, posypana
płatkami migdałowymi.Uwagi:Placek
kawowy:
jajka - 4 sztuki,
cukier - 4 łyżki,
cukier waniliowy - 10g,
mąka tortowa - 4 łyżki,
mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki(w proszku), szczypta
soli Placek
kokosowy:
białka - 4 sztuki,
cukier - 0,75 szklanki,
wiórki kokosowe - 200g,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
mąka tortowa - 1 łyżka,
mąka ziemniaczana - 1 łyżka, szczypta
soli Masa:
mleko - 0,5 litra,
mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
mąka pszenna - 1,5 łyżki,
cukier waniliowy - 10g,
cukier - 0,5 szklanki,
masło - 1 kostka,
kawa cappuccino orzechowa w proszku - 3 łyżki Polewa
kakaowa:
kakao - 1,5 łyżki,
margaryna - 50g,
cukier - 0,5 szklanki,
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka,
mleko - 3 łyżki,
likier kokosowy lub inny poncz z
alkoholem do nasączenia placka
kokosowego płatki migdałowe do dekoracji - 3 łyżkiAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor:
BeciaData: 2009-02-16Placek
kawowy wykonuje się i piecze tak jak
biszkopt z 4
jajek z tym,że do
mąki dodaje się
kawę cappuccino. Do każdego ciasta
biszkoptowego ja ubijam całe
jajka(o temperaturze pokojowej) z
cukrem i szczyptą
soli na puch (8-10minut). Jeśli są dobrze ubite
jajka, to wyjdzie każdy
biszkoptowy placek i
kawowy też. Wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia i
kawą należy bardzo delikatnie, łyżką, połączyć z masą jajeczną. Masa do przełożenia musi mięć bardzo wyrazisty
kawowy smak. Ja ten place piekłam dopiero 2
razy, ale wyszedł mi za każdym razem, sądzę, że Pani następnym razem tęż wyjdzie, życzę powodzenia.Autor: ataga260Data: 2009-02-15Niestety placek
kawowy mi nie urósł(3-4mm ),masa nawet nawet a placek
kokosowy dobry.Pani ciasto jest dużo ładniejsze na fot. niż moje w rzeczywistości.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: