ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegojajko 4 sztukcukier 1.85 szklanekcukier waniliowy 20 gramówmąka tortowa 5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 6 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychkawa cappuccino orzechowa 5 łyżek stołowychsól według uznaniabiałko 4 sztukwiórki kokosowe 200 gramówmleko 0.7 litrówmąka pszenna 1.5 łyżek stołowychmasło 1 kostekkakao 1.5 łyżek stołowychmargaryna 50 gramówlikier kokosowy według uznaniapłatki migdałowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie placka kawowego: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch. Dodać mąki wymieszane z proszkiem i kawą, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Tak samo upiec drugi placek.Wykonanie placka kokosowego: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać, aż się cukier rozpuści, dodać wiórki kokosowe i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w 170 stopniach.Wykonanie masy: mąki rozprowadzić w małej ilości mleka i wlać na gotujące się, z cukrami, pozostałe mleko. Zgotować budyń i wystudzić. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać kawę w proszku i całość dobrze utrzeć.Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dalej mieszać, ciepłą smarować ciasto (wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta: placek kawowy - połowa masy kawowej - placek kokosowy, nasączony likierem kokosowym - reszta masy - placek kawowy - polewa kakaowa, posypana płatkami migdałowymi.Uwagi:Placek kawowy: jajka - 4 sztuki, cukier - 4 łyżki, cukier waniliowy - 10g, mąka tortowa - 4 łyżki, mąka ziemniaczana - 2 łyżki, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki(w proszku), szczypta soli Placek kokosowy: białka - 4 sztuki, cukier - 0,75 szklanki, wiórki kokosowe - 200g, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, mąka tortowa - 1 łyżka, mąka ziemniaczana - 1 łyżka, szczypta soli Masa: mleko - 0,5 litra, mąka ziemniaczana - 2 łyżki, mąka pszenna - 1,5 łyżki, cukier waniliowy - 10g, cukier - 0,5 szklanki, masło - 1 kostka, kawa cappuccino orzechowa w proszku - 3 łyżki Polewa kakaowa: kakao - 1,5 łyżki, margaryna - 50g, cukier - 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka, mleko - 3 łyżki, likier kokosowy lub inny poncz z alkoholem do nasączenia placka kokosowego płatki migdałowe do dekoracji - 3 łyżkiAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: BeciaData: 2009-02-16Placek kawowy wykonuje się i piecze tak jak biszkopt z 4 jajek z tym,że do mąki dodaje się kawę cappuccino. Do każdego ciasta biszkoptowego ja ubijam całe jajka(o temperaturze pokojowej) z cukrem i szczyptą soli na puch (8-10minut). Jeśli są dobrze ubite jajka, to wyjdzie każdy biszkoptowy placek i kawowy też. Wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kawą należy bardzo delikatnie, łyżką, połączyć z masą jajeczną. Masa do przełożenia musi mięć bardzo wyrazisty kawowy smak. Ja ten place piekłam dopiero 2 razy, ale wyszedł mi za każdym razem, sądzę, że Pani następnym razem tęż wyjdzie, życzę powodzenia.Autor: ataga260Data: 2009-02-15Niestety placek kawowy mi nie urósł(3-4mm ),masa nawet nawet a placek kokosowy dobry.Pani ciasto jest dużo ładniejsze na fot. niż moje w rzeczywistości.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: