Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 4 sztuk
cukier 1.8 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
mąka tortowa 5 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
kakao 2.5 łyżek stołowych
sól według uznania
białko 4 sztuk
orzechy włoskie 1 szklanek
mleko 0.6 litrów
mąka pszenna 1.5 łyżek stołowych
masło 1 kostekkwasek
cytrynowy według uznania
margaryna 50 gramów
likier kokosowy według uznania
płatki migdałowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie placka
kakaowego: całe
jajka ubić mikserem, z
cukrami i szczyptą
soli, na puch. Dodać
mąki wymieszane z proszkiem i
kakaem, delikatnie wszystko połączyć. Ciasto wyłożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut w 160 stopniach. W taki sam sposób upiec jeszcze jeden
kakaowy placek.Wykonanie placka
orzechowego:
białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno, dodać
cukier i cały czas ubijać, aż
cukier się rozpuści. Dodać mielone
orzechy i delikatnie wymieszać, dodać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Wyłożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok.35 minut w 180 stopniach.Wykonanie masy: w niewielkiej ilości
mleka rozprowadzić
mąki, a resztę
mleka zagotować z
cukrami. Na gotujące
mleko wlać rozrobione
mąki i ugotować
budyń, wystudzić. Do utartego
masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając, pod koniec ucierania dodać szczyptę kwasku
cytrynowego,masa ma
mieć smak słodkawo - kwaskowy.Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, mieszać, aż trochę ostygnie, ciepłą smarować ciasto (wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta: placek
kakaowy - połowa masy - placek
orzechowy(nasączony
likierem kokosowym lub innym ponczem z
alkoholem)- reszta masy - placek
kakaowy - polewa
kakaowa posypana
płatkami migdałowymi.Uwagi:Placek
kakaowy:
jajka - 4 sztuki,
cukier - 4 łyżki,
cukier waniliowy - 10g,
mąka tortowa - 4 łyżki,
mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
kakao - 1 łyżka, szczypta
soli Placek
orzechowy:
białka - 4 sztuki, zmielone
orzechy włoskie - 1 szklanka,
cukier - 0,75 szklanki,
mąka tortowa - 1 łyżka,
mąka ziemniaczana - 1 łyżka,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta
soli Masa:
mleko - 0,5 litra,
mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
mąka pszenna - 1,5 łyżki,
cukier - 0,5 szklanki,
cukier waniliowy - 10g,
masło - 1 kostka, kwasek
cytrynowy do smaku Polewa
kakaowa:
margaryna - 50g,
kakao - 1,5 łyżki,
cukier - 0,5 szklanki,
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka,
mleko - 3 łyżki,
likier kokosowy lub inny
alkohol do nasączenia placka
orzechowego płatki migdałowe - 3 łyżki(do dekoracji)Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: