ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajko 4 sztukcukier 1.8 szklanekcukier waniliowy 20 gramówmąka tortowa 5 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychkakao 2.5 łyżek stołowychsól według uznaniabiałko 4 sztukorzechy włoskie 1 szklanekmleko 0.6 litrówmąka pszenna 1.5 łyżek stołowychmasło 1 kostekkwasek cytrynowy według uznaniamargaryna 50 gramówlikier kokosowy według uznaniapłatki migdałowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie placka kakaowego: całe jajka ubić mikserem, z cukrami i szczyptą soli, na puch. Dodać mąki wymieszane z proszkiem i kakaem, delikatnie wszystko połączyć. Ciasto wyłożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut w 160 stopniach. W taki sam sposób upiec jeszcze jeden kakaowy placek.Wykonanie placka orzechowego: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i cały czas ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać mielone orzechy i delikatnie wymieszać, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Wyłożyć na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok.35 minut w 180 stopniach.Wykonanie masy: w niewielkiej ilości mleka rozprowadzić mąki, a resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozrobione mąki i ugotować budyń, wystudzić. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając, pod koniec ucierania dodać szczyptę kwasku cytrynowego,masa ma mieć smak słodkawo - kwaskowy.Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, mieszać, aż trochę ostygnie, ciepłą smarować ciasto (wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta: placek kakaowy - połowa masy - placek orzechowy(nasączony likierem kokosowym lub innym ponczem z alkoholem)- reszta masy - placek kakaowy - polewa kakaowa posypana płatkami migdałowymi.Uwagi:Placek kakaowy: jajka - 4 sztuki, cukier - 4 łyżki, cukier waniliowy - 10g, mąka tortowa - 4 łyżki, mąka ziemniaczana - 2 łyżki, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, kakao - 1 łyżka, szczypta soli Placek orzechowy: białka - 4 sztuki, zmielone orzechy włoskie - 1 szklanka, cukier - 0,75 szklanki, mąka tortowa - 1 łyżka, mąka ziemniaczana - 1 łyżka, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta soli Masa: mleko - 0,5 litra, mąka ziemniaczana - 2 łyżki, mąka pszenna - 1,5 łyżki, cukier - 0,5 szklanki, cukier waniliowy - 10g, masło - 1 kostka, kwasek cytrynowy do smaku Polewa kakaowa: margaryna - 50g, kakao - 1,5 łyżki, cukier - 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka, mleko - 3 łyżki, likier kokosowy lub inny alkohol do nasączenia placka orzechowego płatki migdałowe - 3 łyżki(do dekoracji)Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: