Wykonanie
Składniki:7 jaj1 szczypta
soli1 szklanka
cukru5 łyżek
mąki2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić utrwalić
cukrem, dodać
żółtka.
Mąkę przesiać z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Dodać do piany z
żółtkami. Ciasto przełożyć na dużą blachę, piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 równe połowy.Ciasto
orzechowe:5
białek1 szczypta
soli1 szklanka
cukru1 łyżka
miodu1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
orzechów włoskichWykonanie:
Białka ubić z
cukrem, dodać
miód,
mąki połączone z
proszkiem do pieczenia i posiekane
orzechy. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 st. C (powinno się lekko zrumienić) przez około 50 minut.Krem:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego5
żółtek3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej1,5 kostki
masła1 kieliszek
wódkiWykonanie:
Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu 2,5 godz, a następnie wystudzić. W rondelku dokładnie wymieszać
żółtka z
cukrem,
mąką oraz
mlekiem, i cały czas mieszając podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy masa zagotuje się i zgęstnieje, przykryć ją i pozostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z niewielką ilością
cukru pudru. Dodawać po łyżce ostudzony
budyń. Na koniec cały czas ucierając dodać
alkohol.