Wykonanie
Ten jest po prostu absolutnie pyszny, bardzo często gości u mnie w domu na różne okazje i wszyscy go bardzo lubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa
beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem
kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami.
Ciasto
czekoladowe:1 1/2 szkl.
cukru6 jaj6 łyżek
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy
cukier. Gdy piana będzie gęsta dodajemy, nadal ubijając,
żółtka. Mieszamy z
mąką, proszkiem i
kakao. Przekładamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut.5
białek3/4 szkl.
cukru250 g.
orzechów włoskich grubo posiekanych1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
mioduBiałka ubijemy na sztywno, dodajemy
cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca mieszamy z
mąkami,
miodem i
orzechami. Pieczemy w 180 st. C przez ok 30 minut.Krem
kawowy:2 szkl.
mleka4 łyżki
cukru1
cukier waniliowy4 czubate łyżeczki
mąki ziemniaczanej4
żółtka1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1
masło2 łyżki
wódki (opcjonalnie)1 1/2 szklanki
mleka zagotowujemy z
cukrami. W pozostały
mleku rozrabiamy
mąkę i
żółtka, wlewamy na gotujące
mleko i zagotowujemy.
Kawę zalewamy niewielką ilością wrzątku i studzimy. Miękkie
masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce przestudzony
budyń. Na zakończenie wlewamy
kawę i
alkohol.Poncz:1/3 szkl. gorącej
wody3 łyżki
cukrusok z jednej
cytryny1 łyżka
wódki (opcjonalnie)Dodatkowo:puszka gotowej masy kajmakowej
Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy
ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią
biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem
kawowym. Dekorujemy dowolnie, można polać
czekoladą, lub np udekorować prażonymi
płatkami migdałów.