ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegojajko 6 łyżek deserowychcukier 1.4 szklanekcukier waniliowy 20 gramówmąka tortowa 6 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 6 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsól według uznaniamleko 2.22.2 szklanekmąka pszenna 1.5 łyżek stołowychmasło 1 kostekkwasek cytrynowy według uznaniaorzeszki ziemne łuskane 2 szklanekmleko zagęszczone słodzone 1 sztukherbatnik 200 gramówlikier kokosowy według uznaniawoda 0.5 szklanekalkohol 2 łyżek stołowychkakao 1.5 łyżek stołowychmargaryna 50 gramówwiórki kokosowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie biszkoptu: całe jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Wyłożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor. Zimne ciasto nasączyć przygotowanym ponczem.Wykonanie masy: mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka i wlać na gotujące się z cukrami pozostałe mleko. Ugotować budyń i ostudzić. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając, na końcu dodać szczyptę kwasku cytrynowego.Puszkę z mlekiem zalać w garnku wodą, tak aby była przykryta i gotować na małym ogniu 3 godziny, pod przykryciem. Jak woda się wygotuje, to dolać gorącej wody, tak aby puszka była cały czas przykryta i się gotowała. Gorącą masę rozkładać łyżeczka na orzeszkach.Wykonanie polewy kakaowej: do rondelka włożyć margarynę, kakao , cukier, mąkę ziemniaczaną, mleko i mieszając łyżką, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dalej mieszać, aż ostygnie. Ciepłą smarować ciasto (wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta: nasączony ponczem biszkopt - masa budyniowa - warstwa orzeszków ziemnych - warstwa ugotowanego mleka z puszki - ciastka namoczone w alkoholu - polewa kakaowa, posypana wiórkami kokosowymi.Uwagi:Ciasto biszkoptowe: jajka - 6 sztuk, cukier - 6 łyżek, cukier waniliowy - 10g, mąka tortowa - 6 łyżek, mąka ziemniaczana - 3 łyżki, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta soli Masa: mleko - 2 szklanki, cukier - 0,5 szklanki, cukier waniliowy - 10g, mąka ziemniaczana - 2 łyżki, mąka pszenna - 1,5 łyżki, masło - 1 kostka, szczypta kwasku cytrynowego, mleko zagęszczone słodzone - 1 puszka, orzeszki ziemne solone - 2 szklanki, herbatniki - 200g, likier kokosowy lub inny alkohol do namaczania ciastek Poncz: woda przegotowana - 0,5 szklanki, alkohol - 2 łyżki, cukier - 0,5 łyżeczki Polewa kakaowa: kakao - 1,5 łyżki, margaryna - 50g cukier - 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka, mleko - 3 łyżki wiórki kokosowe do dekoracji - 3 łyżkiAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: