Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 6 łyżek deserowych
cukier 1.4 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 6 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
mleko 2.22.2 szklanek
mąka pszenna 1.5 łyżek stołowych
masło 1 kostekkwasek
cytrynowy według uznania
orzeszki ziemne łuskane 2 szklanek
mleko zagęszczone słodzone 1 sztuk
herbatnik 200 gramów
likier kokosowy według uznania
woda 0.5 szklanek
alkohol 2 łyżek stołowych
kakao 1.5 łyżek stołowych
margaryna 50 gramów
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie
biszkoptu: całe
jajka ubić z
cukrami i szczyptą
soli na puch, dodać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Wyłożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor. Zimne ciasto nasączyć przygotowanym ponczem.Wykonanie masy:
mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości
mleka i wlać na gotujące się z
cukrami pozostałe
mleko. Ugotować
budyń i ostudzić. Do utartego
masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając, na końcu dodać szczyptę kwasku
cytrynowego.Puszkę z
mlekiem zalać w garnku
wodą, tak aby była przykryta i gotować na małym ogniu 3 godziny, pod przykryciem. Jak
woda się wygotuje, to dolać gorącej
wody, tak aby puszka była cały czas przykryta i się gotowała. Gorącą masę rozkładać łyżeczka na orzeszkach.Wykonanie polewy
kakaowej: do rondelka włożyć
margarynę,
kakao ,
cukier,
mąkę ziemniaczaną,
mleko i mieszając łyżką, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dalej mieszać, aż ostygnie. Ciepłą smarować ciasto (wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta: nasączony ponczem
biszkopt - masa budyniowa - warstwa
orzeszków ziemnych - warstwa ugotowanego
mleka z puszki -
ciastka namoczone w
alkoholu - polewa
kakaowa, posypana wiórkami kokosowymi.Uwagi:Ciasto
biszkoptowe:
jajka - 6 sztuk,
cukier - 6 łyżek,
cukier waniliowy - 10g,
mąka tortowa - 6 łyżek,
mąka ziemniaczana - 3 łyżki,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta
soli Masa:
mleko - 2 szklanki,
cukier - 0,5 szklanki,
cukier waniliowy - 10g,
mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
mąka pszenna - 1,5 łyżki,
masło - 1 kostka, szczypta kwasku
cytrynowego,
mleko zagęszczone słodzone - 1 puszka,
orzeszki ziemne solone - 2 szklanki,
herbatniki - 200g,
likier kokosowy lub inny
alkohol do namaczania
ciastek Poncz:
woda przegotowana - 0,5 szklanki,
alkohol - 2 łyżki,
cukier - 0,5 łyżeczki Polewa
kakaowa:
kakao - 1,5 łyżki,
margaryna - 50g
cukier - 0,5 szklanki,
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka,
mleko - 3 łyżki
wiórki kokosowe do dekoracji - 3 łyżkiAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: