Wykonanie
Pulchne , rozpływające się w ustach i lekko
owocowe tak w
skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało.Forma na ciasto: 36 x 25 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 35 minut

Składniki:
Biszkopt ( składniki na dwa
biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół )

1 2/3 szkl.
cukru1 1/2 szkl.
mąki pszennej8
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo do
biszkoptu ciemnego:2 czubate łyżki
kakaoMasa budyniowa:2 szkl.
mleka250 g
masła1 op.
cukru waniliowego8 łyżek
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka budyniu
waniliowego1 łyżka
mąki pszennejDodałam dośc czubate łyżki.
Polewa czekoladowa:3 łyżki
wody2 łyżki
margaryny2 łyżki
kakao2 łyżki
cukruPonadto:- 2 op.
galaretki truskawkowej (
galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyc )- tłuszcz do blaszki-
wiórki kokosowe do posypania wierzchuSposób przygotowania :
Biszkopt:Składniki podzielic na pół i upiec dwa
biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny.
Białka ubijac , stopniowo dodając
cukier i
żółtka.Wsypac
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
kako. Delikatnie wymieszac.Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę.Piec ok. 35 minut w temp. 180 CMasa budyniowa:Częśc
mleka odlac, rozmieszac w nim
mąki i
budyń.Resztę
mleka zagotowac z
cukrem.Na gotujące się
mleko wlac
mleko rozmieszane z
budyniem, zagotowac.
Margarynę utrzec , dodając stopniowo przestudzony
budyń.Polewa :Wlac
wodę , wsypac
cukier i
kakao, zamieszac , poczekac aż do momentu rozpuszczenia się składników i na sam koniec dodac
margarynę. Mieszac do momentu rozpuszczenia
margaryny.Ciasto "Czerwone oczka "
Galaretkę przygotowac wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. )Jasny
biszkopt posmarowac masą budyniową.W ciemnym
biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę.W otworki wlac tężejącą
galaretkę.Wierzch ciasta
między otworkami polac
polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi.