ßßß Cookit - przepis na Ciasto " Czerwone oczka "

Ciasto " Czerwone oczka "

nazwa

Wykonanie

Pulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało.
Forma na ciasto: 36 x 25 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : ok. 35 minut
Składniki:
Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół )
1 2/3 szkl. cukru
1 1/2 szkl. mąki pszennej
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo do biszkoptu ciemnego:
2 czubate łyżki kakao
Masa budyniowa:
2 szkl. mleka
250 g masła
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
Dodałam dośc czubate łyżki.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki wody
2 łyżki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Ponadto:
- 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyc )
- tłuszcz do blaszki
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu
Sposób przygotowania :
Biszkopt:
Składniki podzielic na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny.
Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka.
Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac.
Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę.
Piec ok. 35 minut w temp. 180 C
Masa budyniowa:
Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń.
Resztę mleka zagotowac z cukrem.
Na gotujące się mleko wlac mleko rozmieszane z budyniem, zagotowac.
Margarynę utrzec , dodając stopniowo przestudzony budyń.
Polewa :
Wlac wodę , wsypac cukier i kakao, zamieszac , poczekac aż do momentu rozpuszczenia się składników i na sam koniec dodac margarynę. Mieszac do momentu rozpuszczenia margaryny.
Ciasto "Czerwone oczka "
Galaretkę przygotowac wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. )
Jasny biszkopt posmarowac masą budyniową.
W ciemnym biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę.
W otworki wlac tężejącą galaretkę.
Wierzch ciasta między otworkami polac polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/06/ciasto-czerwone-oczka.html