Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajko 6 sztuk
cukier 0.7 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
mąka tortowa 6 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 6 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól według uznania
mleko 2.22.2 szklanek
mąka pszenna 1.5 łyżek stołowych
masło 1 kostek
kakao 3.5 łyżek stołowych
margaryna 50 gramów
alkohol 0.5 szklanek
woda 0.5 szklanek
olejek rumowy według uznania
herbatnik 200 gramów
likier kokosowy według uznania
wiórki kokosowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie
biszkoptu: całe
jajka ubić, z
cukrami i szczyptą
soli, na puch, dodać
mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor.Zimny
biszkopt nasączyć ponczem
alkoholowym.Wykonanie masy:
mąki rozprowadzić w małej ilości
mleka i wlać na resztę gotującego się
mleka z
cukrami. Ugotować
budyń i wystudzić. Do utartego
masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierać. Na końcu dodać
kakao i utrzeć.Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dalej mieszać. Ciepłą smarować ciasto(wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta: Nasączony ponczem
alkoholowym biszkopt - masa
kakaowa -
herbatniki moczone w
alkoholu - polewa
kakaowa posypana wiórkami kokosowymi.Uwagi:Ciasto
biszkoptowe:
jajka - 6 sztuk,
cukier - 6 łyżek,
cukier waniliowy - 10g,
mąka tortowa - 6 łyżek,
mąka ziemniaczana - 3 łyżki,
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta
soli Masa:
mleko - 2 szklanki,
cukier - 0,5 szklanki,
cukier waniliowy - 10g,
mąka ziemniaczana - 2 łyżki,
mąka pszenna - 1,5 łyżki,
masło - 1 kostka,
kakao - 2 łyżki Polewa
kakaowa:
margaryna - 50g,
kakao - 1,5 łyżki,
cukier - 0,5 szklanki,
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka,
mleko - 3 łyżki Poncz:
alkohol - 0,5 szklanki,
woda przegotowana - 0,5 szklanki,
olejek rumowy - kilka kropel
herbatniki - 200g,
likier kokosowy lub inny
alkohol do namaczania
ciastek,
wiórki kokosowe - 3 łyżkiAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: