ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajko 6 sztukcukier 0.7 szklanekcukier waniliowy 20 gramówmąka tortowa 6 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 6 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsól według uznaniamleko 2.22.2 szklanekmąka pszenna 1.5 łyżek stołowychmasło 1 kostekkakao 3.5 łyżek stołowychmargaryna 50 gramówalkohol 0.5 szklanekwoda 0.5 szklanekolejek rumowy według uznaniaherbatnik 200 gramówlikier kokosowy według uznaniawiórki kokosowe 3 łyżek stołowychWykonanie:Wykonanie biszkoptu: całe jajka ubić, z cukrami i szczyptą soli, na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Przełożyć do dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 160 stopniach, na jasno złoty kolor.Zimny biszkopt nasączyć ponczem alkoholowym.Wykonanie masy: mąki rozprowadzić w małej ilości mleka i wlać na resztę gotującego się mleka z cukrami. Ugotować budyń i wystudzić. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierać. Na końcu dodać kakao i utrzeć.Wykonanie polewy: wszystkie składniki dać do rondelka, mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dalej mieszać. Ciepłą smarować ciasto(wykonanie 5 minut).Złożenie ciasta: Nasączony ponczem alkoholowym biszkopt - masa kakaowa - herbatniki moczone w alkoholu - polewa kakaowa posypana wiórkami kokosowymi.Uwagi:Ciasto biszkoptowe: jajka - 6 sztuk, cukier - 6 łyżek, cukier waniliowy - 10g, mąka tortowa - 6 łyżek, mąka ziemniaczana - 3 łyżki, proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, szczypta soli Masa: mleko - 2 szklanki, cukier - 0,5 szklanki, cukier waniliowy - 10g, mąka ziemniaczana - 2 łyżki, mąka pszenna - 1,5 łyżki, masło - 1 kostka, kakao - 2 łyżki Polewa kakaowa: margaryna - 50g, kakao - 1,5 łyżki, cukier - 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka, mleko - 3 łyżki Poncz: alkohol - 0,5 szklanki, woda przegotowana - 0,5 szklanki, olejek rumowy - kilka kropel herbatniki - 200g, likier kokosowy lub inny alkohol do namaczania ciastek, wiórki kokosowe - 3 łyżkiAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: