Wykonanie
Najczęściej wypiekanym przeze mnie
ciastem jest właśnie łaciata, dwukolorowa babka składająca się z jasnej i
kakaowej warstwy. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:1 kostka
margaryny,1 szklanka
cukru,4
jajka,0,5 szklanki
mleka,3 szklanki
mąki pszennej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki
kakao,3 łyżki
płatków migdałowych lub
wiórków kokosowych (opcjonalnie),1 łyżeczka
waniliowego cukru pudru
Margarynę ucieramy z
cukrem i
cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy
jajka i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, wlewamy
mleko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na dwie części. Najlepiej, gdy jedna z porcji ciasta jest trochę większa (ona pozostanie jasna), a do drugiej dodajemy
kakao. Jasna masa może być wzbogacona przez
płatki migdałowe lub
wiórki kokosowe, ale nie jest to konieczne. Pozostaje teraz wyłożyć naprzemiennie jasną i ciemną masę do podłużnej formy. Babkę łaciatkę pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 50 minut.SMACZNEGO!