ßßß
Składniki:1 kostka margaryny,1 szklanka cukru,4 jajka,0,5 szklanki mleka,3 szklanki mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao,3 łyżki płatków migdałowych lub wiórków kokosowych (opcjonalnie),1 łyżeczka waniliowego cukru pudruMargarynę ucieramy z cukrem i cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy jajka i dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na dwie części. Najlepiej, gdy jedna z porcji ciasta jest trochę większa (ona pozostanie jasna), a do drugiej dodajemy kakao. Jasna masa może być wzbogacona przez płatki migdałowe lub wiórki kokosowe, ale nie jest to konieczne. Pozostaje teraz wyłożyć naprzemiennie jasną i ciemną masę do podłużnej formy. Babkę łaciatkę pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 50 minut.SMACZNEGO!