ßßß Cookit - przepis na Ryba faszerowana

Ryba faszerowana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
filety z białej ryby morskiej 500 gramów
jajka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
kasza manna 3 łyżek stołowych
rodzynki 2 łyżek stołowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
pieprz ziołowy według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
ocet 3 łyżek stołowych
sól według uznania
cukier według uznania
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
por 1 sztuk
cebula 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Warzywa oczyścić. Rybę namoczyć w wodzie z octem, a po godzinie wyjąć, osuszyć i zmielić w maszynce wraz z oczyszczoną cebulą. Dodać jajko, kaszę manną, opłukane rodzynki, gałkę muszkatołowa, pieprz ziołowy, sól i cukier do smaku, wymieszać. Masę wyłożyć na pergamin, ściśle zawinąć, formując rulon o średnicy szklanki. Papier na końcach skręcić i zawiązać nicią. W garnku zagotować osoloną wodę z obranymi warzywami(marchewka, pietruszka, seler, por, cebula), zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Włożyć do niej rybę i gotować na malutkim ogniu godzinę. Odstawić, by wystygła. Zimną już rybę wyjąć z wywaru, rozwinąć z papieru, pokroić w plastry. do 2 szklanek przestudzonego wywaru dodać żelatynę namoczoną w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczoną na małym ogniu, wymieszać. Rybę ułożyć na półmisku, przybrać ugotowana marchewką i natką, zalać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Podawać z sosem tatarskim lub chrzanowym.
Uwagi:
Ryba morska: np. dorsz, mintaj, panga.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Komentarze:
Autor: kaka
Data: 2010-12-24
super przepis
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7324/Ryba-faszerowana