Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
filety z białej ryby morskiej 500 gramów
jajka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
kasza manna 3 łyżek stołowych
rodzynki 2 łyżek stołowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
pieprz ziołowy według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
ocet 3 łyżek stołowych
sól według uznania
cukier według uznania
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
por 1 sztuk
cebula 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Warzywa oczyścić.
Rybę namoczyć w wodzie z
octem, a po godzinie wyjąć, osuszyć i zmielić w maszynce wraz z oczyszczoną
cebulą. Dodać
jajko,
kaszę manną, opłukane
rodzynki,
gałkę muszkatołowa,
pieprz ziołowy,
sól i
cukier do smaku, wymieszać. Masę wyłożyć na pergamin, ściśle zawinąć, formując rulon o średnicy szklanki. Papier na końcach skręcić i zawiązać nicią. W garnku zagotować osoloną
wodę z obranymi warzywami(
marchewka,
pietruszka,
seler,
por,
cebula),
zielem angielskim,
pieprzem i
liściem laurowym. Włożyć do niej
rybę i gotować na malutkim ogniu godzinę. Odstawić, by wystygła. Zimną już
rybę wyjąć z
wywaru, rozwinąć z papieru, pokroić w plastry. do 2 szklanek przestudzonego
wywaru dodać
żelatynę namoczoną w kilku łyżkach zimnej
wody i rozpuszczoną na małym ogniu, wymieszać.
Rybę ułożyć na półmisku, przybrać ugotowana
marchewką i
natką, zalać tężejącą
galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Podawać z
sosem tatarskim lub
chrzanowym.Uwagi:
Ryba morska: np.
dorsz,
mintaj,
panga.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor:
kakaData: 2010-12-24super przepisDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: