ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegofilety z białej ryby morskiej 500 gramówjajka 1 sztukcebula 1 sztukkasza manna 3 łyżek stołowychrodzynki 2 łyżek stołowychżelatyna 1 łyżek stołowychpieprz ziołowy według uznaniagałka muszkatołowa według uznaniaocet 3 łyżek stołowychsól według uznaniacukier według uznaniamarchewka 2 sztukpietruszka 1 sztukseler 0,25 sztukpor 1 sztukcebula 1 sztukliść laurowy 1 sztukziele angielskie według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Warzywa oczyścić. Rybę namoczyć w wodzie z octem, a po godzinie wyjąć, osuszyć i zmielić w maszynce wraz z oczyszczoną cebulą. Dodać jajko, kaszę manną, opłukane rodzynki, gałkę muszkatołowa, pieprz ziołowy, sól i cukier do smaku, wymieszać. Masę wyłożyć na pergamin, ściśle zawinąć, formując rulon o średnicy szklanki. Papier na końcach skręcić i zawiązać nicią. W garnku zagotować osoloną wodę z obranymi warzywami(marchewka, pietruszka, seler, por, cebula), zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Włożyć do niej rybę i gotować na malutkim ogniu godzinę. Odstawić, by wystygła. Zimną już rybę wyjąć z wywaru, rozwinąć z papieru, pokroić w plastry. do 2 szklanek przestudzonego wywaru dodać żelatynę namoczoną w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczoną na małym ogniu, wymieszać. Rybę ułożyć na półmisku, przybrać ugotowana marchewką i natką, zalać tężejącą galaretką, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Podawać z sosem tatarskim lub chrzanowym.Uwagi:Ryba morska: np. dorsz, mintaj, panga.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor: kakaData: 2010-12-24super przepisDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: