ßßß Cookit - przepis na Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba

Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba

nazwa

Wykonanie

Muszę przyznać, że połączenie ryby z pomidorowym smakiem to całkiem fajny i zgrany smakowo duet. Długo zastanawiałam się jak połączyć oba te tematy, ostatecznie postanowiłam ugotować roladę z ryby, a pomidorowy mus zrobić na bazie rosołu i żelatyny.
Rybna rolada:
300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam 750 g i po odmrorzeniu pozostało 300 g.)
1 jajko
2 łyżki kaszki mannej
gałka muszkatałowa
mały pęczek pietruszki
sól, pieprz
Wywar do gotowania rolady:
1 łyżeczka soli
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora
Mus pomidorowy:
3 szklanki rosoły lub bulionu z kostki
3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
5 łyżeczek żelatyny
sól, pieprz, odrobina cukru
Filety zmielić maszynką lub blenderem, dodać jako, kaszkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i nałożyć na folię spożywczą do pieczenia. Uformować roladę o długości około 20 cm, zawinać dokładnie, związać sznurkiem z obu stron jak cukierek i nakłuć kilka dziurek w folli.
Składniki wywaru gotować około 10 minut następnie włożyć roladę i gotować na małym ogniu przez 30 minut, po tym czasie wyjąć, zdjąć folię i pozostawić do przestudzenia.
Rosół zagotować, dodać koncentrat, przyprawy do smaku i żelatynę (nie gotować) odstawić do wystudzenia.
Przygotować pojemnik (najlepszy pod względem wymiarowów na podane proporcje będzie pudełko po lodach). Roladę ułożyć na środku pojemnika, zalać zimną galaretką pomidorową i wstawić do lodówki.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/06/rolada-rybna-w-galaretce-pomidorowej.html