Wykonanie
Muszę przyznać, że połączenie
ryby z
pomidorowym smakiem to całkiem fajny i zgrany
smakowo duet. Długo zastanawiałam się jak połączyć oba te tematy, ostatecznie postanowiłam ugotować roladę z
ryby, a
pomidorowy mus zrobić na bazie rosołu i
żelatyny.

Rybna rolada:300 g odmrożonych i odciśniętych z
wody filetów z ryby np. z
mintaja (jak kupiłam 750 g i po odmrorzeniu pozostało 300 g.)1
jajko2 łyżki
kaszki mannejgałka muszkatałowamały pęczek
pietruszkisól,
pieprzWywar do gotowania rolady:1 łyżeczka
soli3
listki laurowekilka ziaren
ziela angielskiego1
marchewka, 1
pietruszka, kawałek
selera i
poraMus
pomidorowy:3 szklanki rosoły lub
bulionu z kostki3 łyżki
koncentratu pomidorowego Pudliszki5 łyżeczek
żelatynysól,
pieprz, odrobina
cukruFilety zmielić maszynką lub blenderem, dodać jako,
kaszkę, posiekaną
natkę pietruszki oraz
przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i nałożyć na folię spożywczą do pieczenia. Uformować roladę o długości około 20 cm, zawinać dokładnie, związać sznurkiem z obu stron jak
cukierek i nakłuć kilka dziurek w folli.Składniki
wywaru gotować około 10 minut następnie włożyć roladę i gotować na małym ogniu przez 30 minut, po tym czasie wyjąć, zdjąć folię i pozostawić do przestudzenia.Rosół zagotować, dodać koncentrat,
przyprawy do smaku i
żelatynę (nie gotować) odstawić do wystudzenia.Przygotować pojemnik (najlepszy pod względem wymiarowów na podane proporcje będzie pudełko po lodach). Roladę ułożyć na środku pojemnika, zalać zimną
galaretką pomidorową i wstawić do lodówki.