ßßß Cookit - przepis na ZUPA SZCZAWIOWA

ZUPA SZCZAWIOWA

nazwa

Wykonanie

Wiosna, to czas, kiedy można nazbierać świeży szczaw. Jeśli, macie możliwość nazbierania go poza miastem, to cudownie. Ja swój kupiłam na zaprzyjaźnionym targu. Uwielbiam w tej zupie smak kwaskowatości. Można ją podawać z ziemniakami, ryżem, jajkiem. Możecie ją również przygotować na bazie bulionu mięsnego.
Składniki:
2 pęczki świeżego szczawiu
2 marchewki
1 pietruszkę
pół selera
kawałek pora
3 sztuki ziela angielskiego
liść laurowy
sól, pieprz
150 ml śmietany 18% lub 36%
jajko
Przygotowanie:
Obierz włoszczyznę, dokładnie umyj i wrzuć do garnka z wodą.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy. Gotuj bulion około 20 minut.
Szczaw umyj, oczyść z brzydkich liści. Posiekaj i dodaj do zupy.
Jajko z odrobiną wody roztrzep, aż do momentu połączenia białka z żółtkiem i wlej do zupy.
Śmietaną zahartuj w miseczce z jedną chochlą zupy i stopniowo wlej do garnka.
Podawaj z ziemniakami, ryżem lub jajkiem ugotowanym na twardo.
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2016/04/zupa-szczawiowa.html