Wykonanie
Wiosna, to czas, kiedy można nazbierać świeży
szczaw. Jeśli, macie możliwość nazbierania go poza miastem, to cudownie. Ja swój kupiłam na zaprzyjaźnionym targu. Uwielbiam w tej zupie smak kwaskowatości. Można ją podawać z
ziemniakami,
ryżem,
jajkiem. Możecie ją również przygotować na bazie
bulionu mięsnego.Składniki:2 pęczki świeżego szczawiu2
marchewki1
pietruszkępół
selerakawałek
pora3 sztuki
ziela angielskiegoliść laurowysól,
pieprz150 ml
śmietany 18% lub 36%
jajkoPrzygotowanie:Obierz
włoszczyznę, dokładnie umyj i wrzuć do garnka z
wodą.Dodaj
liść laurowy,
ziele angielskie,
przyprawy. Gotuj
bulion około 20 minut.
Szczaw umyj, oczyść z brzydkich liści. Posiekaj i dodaj do zupy.
Jajko z odrobiną
wody roztrzep, aż do momentu połączenia
białka z
żółtkiem i wlej do zupy.
Śmietaną zahartuj w miseczce z jedną chochlą zupy i stopniowo wlej do garnka.Podawaj z
ziemniakami,
ryżem lub
jajkiem ugotowanym na twardo.