ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegokurczak 1 kilogramówcebula 1 sztukpietruszka 1 sztukmarchewka 3 sztukpor 1 sztukseler 0,25 sztukliść laurowy 1 sztukmaggi 1 łyżek stołowychpieprz 2 ziarnaziele angielskie 2 ziarnażelatyna 3 łyżek stołowychkukurydza konserwowa 3 łyżek stołowychgroszek konserwowy 3 łyżek stołowychjajka przepiórcze 10 sztuknatka pietruszki według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umytego kurczaka włożyć do garnka i zalać 5 szklankami zimnej wody, dodać ziarenka pieprzu i ziela oraz liść laurowy, a także oczyszczone warzywa, zagotować i posolić. Gotować z lekko uchylona pokrywka ok. 20 minut na średnim ogniu. Z garnka wyjąć marchewki i seler, żeby się nie rozgotowały. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je na talerz, a wywar odcedzić przez sito, doprawić maggi i solą. Żelatynę namoczyć w szklance wystudzonego bulionu, a napęczniałą przełożyć do garnka z pozostałym bulionem, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Z kurczaka usunąć skórę oraz tłuszcz, a mięso pokroić. seler oraz marchewki pokroić w słupki. Ugotowane jajeczka obrać i pokroić na połówki, a groszek i kukurydzę odcedzić. Na dnie, opłukanych zimną wodą, miseczek ułożyć po kilka listków natki, po czym warstwami układać mięso i warzywa. Każdą warstwę, gdy zastygnie poprzednia, zalać zimną galaretką. Włożyć do lodówki na co najmniej 5h. przed podaniem wyjąć galaretkę i przełożyć na półmisek. Podawać z cząstkami cytryny, chrzanem ze śmietaną oraz pszennym pieczywem.Uwagi:Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: