Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 kilogramów
cebula 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
marchewka 3 sztuk
por 1 sztuk
seler 0,25 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
maggi 1 łyżek stołowych
pieprz 2 ziarna
ziele angielskie 2 ziarna
żelatyna 3 łyżek stołowych
kukurydza konserwowa 3 łyżek stołowych
groszek konserwowy 3 łyżek stołowych
jajka przepiórcze 10 sztuk
natka pietruszki według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytego
kurczaka włożyć do garnka i zalać 5 szklankami zimnej
wody, dodać ziarenka
pieprzu i ziela oraz
liść laurowy, a także oczyszczone warzywa, zagotować i posolić. Gotować z lekko uchylona pokrywka ok. 20 minut na średnim ogniu. Z garnka wyjąć
marchewki i
seler, żeby się nie rozgotowały. Gdy
mięso będzie miękkie wyjąć je na talerz, a
wywar odcedzić przez sito, doprawić
maggi i
solą.
Żelatynę namoczyć w szklance wystudzonego
bulionu, a napęczniałą przełożyć do garnka z pozostałym
bulionem, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Z
kurczaka usunąć skórę oraz tłuszcz, a
mięso pokroić.
seler oraz
marchewki pokroić w słupki. Ugotowane jajeczka obrać i pokroić na połówki, a
groszek i
kukurydzę odcedzić. Na dnie, opłukanych zimną
wodą, miseczek ułożyć po kilka listków
natki, po czym warstwami układać
mięso i warzywa. Każdą warstwę, gdy zastygnie poprzednia, zalać zimną
galaretką. Włożyć do lodówki na co najmniej 5h. przed podaniem wyjąć
galaretkę i przełożyć na półmisek. Podawać z cząstkami
cytryny,
chrzanem ze
śmietaną oraz
pszennym pieczywem.Uwagi:
Natkę pietruszki można zastąpić
koperkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: