ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 9(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegołopatka wieprzowa 200 gramówudziec cielęcy 200 gramówmieso z gęsi 200 gramówwątróbki cielęce 100 gramówsłonina 100 gramówcebula 1 sztukjajka 2 sztukmorele 100 gramówboczek wędzony 100 gramówbułka 100 gramówprawdziwki 100 gramówgałka muszkarołowa według uznaniasól według uznanialiść laurowy 1 sztukziele angielskie według uznaniamajeranek według uznaniaimbir mielony według uznaniakonfitura z żurawin 100 gramówżubrówka 50 mililitrówjabłka 2 sztuksok z cytryny 2 łyżek stołowychmiód 2 łyżek stołowycholiwa 2 łyżek stołowychmasło 1 łyżek stołowychrozmaryn 1 gałązkiCynamon według uznaniapieprz według uznaniaplastry marynowanego imbiru według uznaniaszczypiorek według uznaniatruskawki według uznaniamięta według uznaniaWykonanie:Słoninę oraz oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojone mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek sól oraz pieprz. wlać 1,5 szklanki wody i dusić do miękkości. Pod koniec dodać sparzona wątróbkę oraz bułkę bez skórki i dusić jeszcze 15 minut. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie dwukrotnie zmielić maszynka z gęstym sitkiem, dodać pokrojone ugotowane grzyby, pokrojone w paski namoczone wcześniej w winiaku suszone morele, jajka, gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól oraz pieprz do smaku.Na dnie formy ułożyć pokrojony w cienkie plasterki boczek, wyłożyć masę mięsną i docisnąć. Piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej, wystudzić.Obrane i pokrojone na cząstki jabłka skropić sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle z oliwą, dodać miód i doprawić rozmarynem, cynamonem oraz pieprzem.Pokrojony pasztet ułożyć na talerzu, przekładając jabłkami. Udekorować plasterkami imbiru, szczypiorkiem, truskawkami oraz miętą. Podawać z konfiturami z żurawin wymieszanymi z żubrówką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: