Wykonanie
Pokrzywa, to paskudne zielsko, co parzy, ma w maju szczególne właściwości lecznicze. Łyżka soku z
młodych pokrzyw dodana do szklanki
wody i posłodzona łyżeczką
miodu to
napój pełen witamin i mikroelementów, zalecany na wiosenne osłabienie i na oczyszczenie organizmu.W tym roku mam zamiar robić tak samo. Dodałam już trochę
młodych liści pokrzyw do miksowanej zupy warzywnej, podobnej do tej . Przepis na klasyczną zupę z
młodych pokrzyw można też zobaczyć w tym wpisie .Teraz
pora na zieloną zupę z tego „zielska” z dodatkiem szczawiu i
mięty. Wszystko mam pod ręką w ogródku, więc nie miałam problemów z szukaniem. Znaczny udział szczawiu natchnął mnie na dodanie
jajek na twardo do zupy, co uatrakcyjniło jej smak.pęczek
włoszczyzny, jak do rosołumała
cebulamiseczka
młodych pokrzyw ( najlepiej czubki i górne liście)kubek szczawiukilkanaście listków świeżej
miętyoliwaliść laurowy,
ziele angielskiepieprz młotkowany z
kolendrą,
sól do smakupo
jajku na twardo na talerzDo garnka z
wodą ( ok 2 litry) wrzuciłam pokrojoną
włoszczyznę ,
liść laurowy i
ziele angielskie, posoliłam. Gotowałam ok 20 minut.W międzyczasie pokrzywy wypłukałam w kilku wodach,
szczaw pozbawiłam ogonków i też umyłam. Na
oliwie zeszkliłam pokrojoną
cebulę, dodałam liście pokrzyw i krótko przesmażyłam. Wrzuciłam je do zupy, dodałam
szczaw i
miętę, gotowałam około 20 minut. Zmiksowałam i doprawiłam do smaku
pieprzem z
kolendrą. Podałam z
jajkami na twardo.Zupa miałam ciekawy, wiosenny i smak, lekko kwaskowy od szczawiu i świeży od
mięty.
Jajka pasowały idealnie. Polecam na wiosnę jako ciekawostkę i źródło witamin.Smacznego !