Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
cielęcina 1 kilogramów
tuńczyk z puszki 200 gramów
majonez 100 gramów
oliwa z oliwek 100 mililitrów
kapary 60 gramówfilet
anchois 3 sztuk
cebula 1 sztuk
seler naciowy 1 łyżek stołowych
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
wino białe wytrawne 500 mililitrów
korniszony 4 sztuk
goździki 5 sztuk
liść laurowy 2 sztukziarno
pieprzu 5 sztuk
cytryna 1 sztuk
sól według uznaniaWykonanie:Do garnka włożyć umyte
mięso, zalać
winem i taką ilością
wody, aby przykryła
mięso. Od momentu zawrzenia gotować 45 minut, a następnie dodać oczyszczone jarzyny:
marchew,
pietruszkę,
seler oraz
cebulę,
czosnek,
liść laurowy i
goździki oraz ziarno
pieprzu. Posolić i gotować ok. 30 minut, następnie po ostudzeniu osączyć
mięso.
Mięso powinno być ugotowane, ale nie bardzo miękkie.Sos: osaczonego
tuńczyka miksować z 30g
kaparów, filetami
anchois,
majonezem i wlewana powoli
oliwą, zmieszaną z
sokiem z cytryny. Jeśli
sos jest zbyt gesty, można dodać trochę
wywaru z gotowania.
Cielęcinę pokroić na cienkie plastry. Na półmisku ułożyć cienkie plastry
mięsa i polać sosem. Przed podaniem udekorować półmisek
kaparami i pokrojonymi
korniszonami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: