ßßß Cookit - przepis na Cielęcina na zimno w sosie z tuńczyka

Cielęcina na zimno w sosie z tuńczyka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
cielęcina 1 kilogramów
tuńczyk z puszki 200 gramów
majonez 100 gramów
oliwa z oliwek 100 mililitrów
kapary 60 gramów
filet anchois 3 sztuk
cebula 1 sztuk
seler naciowy 1 łyżek stołowych
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
wino białe wytrawne 500 mililitrów
korniszony 4 sztuk
goździki 5 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziarno pieprzu 5 sztuk
cytryna 1 sztuk
sól według uznania
Wykonanie:
Do garnka włożyć umyte mięso, zalać winem i taką ilością wody, aby przykryła mięso. Od momentu zawrzenia gotować 45 minut, a następnie dodać oczyszczone jarzyny: marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę, czosnek, liść laurowy i goździki oraz ziarno pieprzu. Posolić i gotować ok. 30 minut, następnie po ostudzeniu osączyć mięso. Mięso powinno być ugotowane, ale nie bardzo miękkie.
Sos: osaczonego tuńczyka miksować z 30g kaparów, filetami anchois, majonezem i wlewana powoli oliwą, zmieszaną z sokiem z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gesty, można dodać trochę wywaru z gotowania.
Cielęcinę pokroić na cienkie plastry. Na półmisku ułożyć cienkie plastry mięsa i polać sosem. Przed podaniem udekorować półmisek kaparami i pokrojonymi korniszonami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4859/Cielecina--na-zimno-w-sosie-z-tunczyka