Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
szynka cielęca 1 kilogramów
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 2 sztuk
seler 0,25 sztuk
pieprz ziarnisty według uznania
ziele angielskie według uznania
liść laurowy 1 sztukfileciki z
sardeli 3 sztukrosół wolowy 1 litrów
wino białe wytrawne 150 mililitrów
tuńczyk w
oliwie 1 puszkafileciki z
sardeli 3 sztuk
żółtka 1 sztuk
kapary 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
śmietana 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczony
czosnek pokroić w słupki, a 3 fileciki
sardeli w paski.
Cielęcinę ponacinać, a w nacięcia powkładać
czosnek i
sardelę. Oczyszczone
marchewki,
pietruszki oraz
seler pokroić, a
cebulę posiekać.
Mięso zalac rosołem, dodac
wino, warzywa,
lisc laurowy, po kilka ziaren ziela oraz
pieprzu i gotowac na malym ogniu 90 minut. Ostudzić w wywarze.
Mieso wyjąć na półmisek i pokroić w plastry. Sos
tuńczykowy: szklankę
wywaru przecedzić i zmiksować z
tuńczykiem z
oliwą,
żółtkiem,
śmietaną,
sokiem z cytryny oraz filecikami z
sardeli. Dodać posiekane
kapary, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.
Mięso podawać na zimno z sosem
tuńczykowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z RybSosy i pastyWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: