ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoszynka cielęca 1 kilogramówczosnek 2 ząbkicebula 1 sztukmarchewka 2 sztukpietruszka 2 sztukseler 0,25 sztukpieprz ziarnisty według uznaniaziele angielskie według uznanialiść laurowy 1 sztukfileciki z sardeli 3 sztukrosół wolowy 1 litrówwino białe wytrawne 150 mililitrówtuńczyk w oliwie 1 puszkafileciki z sardeli 3 sztukżółtka 1 sztukkapary 2 łyżek stołowychsok z cytryny 2 łyżek stołowychśmietana 4 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczony czosnek pokroić w słupki, a 3 fileciki sardeli w paski. Cielęcinę ponacinać, a w nacięcia powkładać czosnek i sardelę. Oczyszczone marchewki, pietruszki oraz seler pokroić, a cebulę posiekać.Mięso zalac rosołem, dodac wino, warzywa, lisc laurowy, po kilka ziaren ziela oraz pieprzu i gotowac na malym ogniu 90 minut. Ostudzić w wywarze. Mieso wyjąć na półmisek i pokroić w plastry. Sos tuńczykowy: szklankę wywaru przecedzić i zmiksować z tuńczykiem z oliwą, żółtkiem, śmietaną, sokiem z cytryny oraz filecikami z sardeli. Dodać posiekane kapary, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Mięso podawać na zimno z sosem tuńczykowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaPotrawy z RybSosy i pastyWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: