ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegonóżki cielęce 4 sztukcebula 2 sztukczosnek 2 ząbkimarchewka 1 sztukpietruszka 1 sztukseler 0,5 sztukpieprz 5 ziarnaziele angielske 5 ziarnasok z cytryny 1 łyżek stołowychbiałka 1 sztuknatka pietruszki według uznanialiść laurowy 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone nóżki przelać wrzątkiem, przełożyć do dużego garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, dodać ziarno ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy i gotować 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Dodać oczyszczone warzywa w całości, a cebulę i czosnek posiekać., lekko posolić. Gotować jeszcze p[rzez godzinę, nóżki wyjąć, a wywar przecedzić. Trochę jarzyn zostawić do przybrania. Ubić białko i dodać do przecedzonego wywaru razem z sokiem cytrynowym i gotować, mieszając, aż białko się zetnie i wypłynie, zdjąć z ognia, usunąć szumowinę, a wywar przecedzić przez sito wyłożone gazą. Zagotować i doprawić solą oraz pieprzem. Z wystudzonych nóżek usunąć skórę, a mięso oddzielić od kości i pokroić. Na dnie głębokiej salaterki rozłożyć pokrojone w zapałkę warzywa oraz listki natki. Tera rozłożyć kawałki mięsa i zalać przestudzonym wywarem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce.Uwagi:Można też przed zalaniem nóżek wymieszać wywar z 3 łyżkami kopru, natki pietruszki, szczypiorku i bazylii oraz z 2 drobniutko posiekanymi ząbkami czosnku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: