ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 11(z pieczeniem / smażeniem): 270 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegonóżki wieprzowe 1 , 2 kilogramówmarchewka 4 sztukpietruszka 1 sztukseler 0,5 sztukcebula 1 sztukliść laurowy 2 sztukziele angielskie 4 ziarnapieprz 4 ziarnanatka piertruszki według uznaniagrzyby suszone 1 sztukczosnek 2 ząbkisól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, podzielone na części nóżki zalać taka ilością wody, by nóżki były przykryte i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 3-4 godziny. W połowie gotowania dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, a na ostatnie 30 minut dorzucić oczyszczone warzywa oraz namoczony grzybek. Zdjąć z ognia, odkryć i lekko przestudzić. Wywar przecedzić i z powierzchni zebrać tłuszcz. Obrane z kości mięso rozdrobnić, a marchewki pokroić. Wywar doprawić solą. Na dnie salaterek ułożyć marchewkę, a na niej mięso. Dodać posiekany czosnek i całość zalać wywarem. Po ostudzeniu wstawić nóżki do lodówki. Przed podanie wyłożyć galaretkę na płaski talerz, odwracając salaterki do góry dnem. Udekorować natką pietruszki i podawać z cytryną, octem lub chrzanem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: