ßßß Cookit - przepis na KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY Z BAZYLIOWĄ ŚMIETANĄ I MOZZARELLĄ

KREM POMIDOROWO-PAPRYKOWY Z BAZYLIOWĄ ŚMIETANĄ I MOZZARELLĄ

nazwa

Wykonanie

Z przykrością zauważyłam, że dni stają się krótsze, więc powolutku żegnamy lato i świeże warzywa :(.
Idealną zupą na początek września jest krem paprykowo-pomidorowy, który nastroi nas optymistycznie i jest pełen witamin i kolorów :).
Danie podałam z serowymi świderkami z czarnuszką .
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
3 czerwone papryki
5 średnich pomidorów (mięsistych,np. limo albo makarena)
4-5 ząbków czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 litry bulionu (u nas bulionetki rozpuszczone w wodzie)
200 ml kwaśnej śmietany
kilka listków świeżej bazylii
mozzarella w kuleczkach albo w kawałkach (taka w kawałkach lepiej się rozpuści)
sól
pieprz
łyżka oliwy
świderki serowe do podania
Wykonanie:
1. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i połóż na niej posmarowane oliwą połowy papryki, pomidory i czosnek.
2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Warzywa mają się przypiec.
3. W międzyczasie obierz pozostałe warzywa i pokrój je na małe kawałki.
4. Zalej warzywa bulionem i gotuj je z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż do miękkości.
5. Obierz ze skórki pomidory, czosnek i paprykę.
6. Dodaj je do zupy.
7. Gotuj zupę jeszcze kilka minut.
8. Wyjmij z zupy liście laurowe i ziele angielskie.
9. Zmiksuj zupę.
10. Utrzyj świeżą bazylię, aby miała konsystencję papki, a następnie zmiksuj ją ze śmietaną.
11. Dopraw zupę solą i pieprzem.
12. Zupę podawaj na gorąco, z kilkoma kulkami mozzarelli, ozdobioną bazyliową śmietaną i z świderkiem serowym (przepis).
13. Zupę można posypać mięsistymi pomidorami (obranymi ze skórki) pokrojonymi w większą kostkę.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/09/krem-pomidorowo-paprykowy-z-bazyliowa.html