ßßß
Czego potrzebujemy:2 szklanki suszonych grzybów2-3 marchewki,korzeń pietruszki,kawałek seleracebulaząbek czosnkuoliwa do smażeniaśmietanaziele angielskiepieprzliść laurowysólWykonanie:Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstaw na 1 godzinę. Potem w tej samej wodzie gotujemy do miękkoś ci . Przecedzamy przez sito z drobnymi oczkami wody nie wylewamy.Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, szklimy w dużym garnku. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Zalewamy gorącą wodą 2 szklanki, dodajemy ziele angielskie, 2 listki laurowe, pieprz i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, a wywar przejdzie ich aromatem (ok. godziny). Wyciągamy warzywa.Dodajemy pokrojone w paski ugotowane grzyby i wodę z gotowania. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.zabielamy dwiema łyżki śmietany.Do zupy robimy lane kluseczki.Polecam również:Wędliny domowe