Nasz polski klimat zmiennym jest. Właśnie nadeszły chłodniejsze dni. Wietrznie i deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki z kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami dyni. To idealny pomysł na rozgrzanie ciała i umysłu.Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 10 , 00 złSKŁADNIKI:5 czerwonych papryk2 marchewki1 por1/4 selera1 pietruszka1 szalotka1 ząbek czosnku2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2 liście laurowekwaśna śmietana 18%świeże liście bazyliioliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Na blaszce układamy paprykę, którą smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min. w temperaturze 180'C.Upieczoną paprykę odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy z niej skórkę.Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i obieramy. Do garnka wlewamy wodę ok. 2l i gotujemy w niej pokrojone warzywa.Na patelni podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy słodką paprykę w proszku i chwilę zasmażamy. Następnie przekładamy do gotującego się bulionu.Upieczoną i obraną ze skórki papryką kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do bulionu. Gotujemy ok. 10 min.Całość blendujemy na jednolity krem i zagotowujemy.Podajemy z kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami dyni.Smacznego.