ßßß
Składniki:600 gr chudej cielęciny na pieczeń2 marchewki6 sardeli (anchois)2 malutkie korniszony1/2 cebulitrochę selera naciowegosok z połowy cytrynyskórka z połowy cytryny150 ml wina białego100 ml oliwy z oliwek4 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowe160g tuńczyka w oleju2 łyżki kaparów z zalewy octowejNa majonez:1 jajko1/2 szklanki oleju najlepiej słonecznikowegoszczypta soliodrobina octu białego z wina lub soku z cytryny1/2 łyżeczki musztardyPrzygotowanie:Cielęcinę obwiązujemy ścisło grubą nitką lub sznurkiem, następnie pod wciskamy sardele i pokrojone w słupki marchewki i ogórki.Wkładamy cielęcinę do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki resztę warzyw i skórkę z cytryny. Zalewamy winem, oliwą, sokiem z cytryny i resztę uzupełniamy wodą do połowy mięsa. Gotujemy ok. 1 godziny.Zostawiamy do ostygnięcia.Następnie rozcinamy sznurek.Warzywa dodajemy do reszty i miksujemy razem z płynami.Jeśli sos wyszedł dosyć płynny, postawiamy na małym ogniu i redukujemy.Odstawiamy, aż przestygnie.Szykujemy majonez.Miksujemy sos z pieczeni z tuńczykiem i majonezem.Kroimy pieczeń w bardzo cienkie plastry.Na dużym półmisku rozkładamy cienkie plasterki cielęciny polewamy sosem i tak przekładając, aż do wykończenia obu składników z sosem na górze.Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Tuż przed podaniem posypujemy kaparami.Jak chcecie możecie przygotować dzień wcześniej, jedząc na drugi dzień jest jeszcze lepsze.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)