Wykonanie
Czas na nowy przepis z wyższej półki.Prosty przepis, jeszcze prostsze wykonanie.Od zawsze uwielbiam
cielęcinę.
Cielęcina w sosie
tuńczykowym, klasyka włoskiej kuchni.Pomyślicie
mięso z tuńczykiem?To nie może być dobre!Jednak zaryzykujcie bo się opłaca… aromatyczna
cielęcinka w musie
tuńczykowy zdobędzie Wasze podniebienie.Doskonała na upalne dni.Jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.Podaje Wam przepis na vitello tonnato słynnego szefa kuchni Luigi Carnacina.Zapraszam ;-)
Składniki:600 gr chudej
cielęciny na pieczeń2
marchewki6
sardeli (
anchois)2 malutkie
korniszony1/2
cebulitrochę
selera naciowegosok z połowy
cytrynyskórka z połowy
cytryny150 ml
wina białego100 ml
oliwy z oliwek4 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe160g
tuńczyka w oleju2 łyżki
kaparów z zalewy octowejNa
majonez:1
jajko1/2 szklanki
oleju najlepiej
słonecznikowegoszczypta
soliodrobina
octu białego z
wina lub
soku z cytryny1/2 łyżeczki
musztardyPrzygotowanie:
Cielęcinę obwiązujemy ścisło grubą nitką lub sznurkiem, następnie pod wciskamy
sardele i pokrojone w słupki
marchewki i
ogórki.Wkładamy
cielęcinę do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki resztę warzyw i
skórkę z cytryny. Zalewamy
winem,
oliwą,
sokiem z cytryny i resztę uzupełniamy
wodą do
połowy mięsa. Gotujemy ok. 1 godziny.Zostawiamy do ostygnięcia.Następnie rozcinamy sznurek.Warzywa dodajemy do reszty i miksujemy razem z płynami.Jeśli sos wyszedł dosyć płynny, postawiamy na małym ogniu i redukujemy.Odstawiamy, aż przestygnie.Szykujemy
majonez.Miksujemy sos z pieczeni z
tuńczykiem i
majonezem.Kroimy pieczeń w bardzo cienkie plastry.Na dużym półmisku rozkładamy cienkie plasterki
cielęciny polewamy sosem i tak przekładając, aż do wykończenia obu składników z sosem na górze.Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Tuż przed podaniem posypujemy
kaparami.Jak chcecie możecie przygotować dzień wcześniej, jedząc na drugi dzień jest jeszcze lepsze.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)