ßßß Cookit - przepis na Vitello tonnato czyli cielęcina w sosie tuńczykowym

Vitello tonnato czyli cielęcina w sosie tuńczykowym

nazwa

Wykonanie

Czas na nowy przepis z wyższej półki.
Prosty przepis, jeszcze prostsze wykonanie.
Od zawsze uwielbiam cielęcinę.
Cielęcina w sosie tuńczykowym, klasyka włoskiej kuchni.
Pomyślicie mięso z tuńczykiem?
To nie może być dobre!
Jednak zaryzykujcie bo się opłaca… aromatyczna cielęcinka w musie tuńczykowy zdobędzie Wasze podniebienie.
Doskonała na upalne dni.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.
Podaje Wam przepis na vitello tonnato słynnego szefa kuchni Luigi Carnacina.
Zapraszam ;-)
Składniki:
600 gr chudej cielęciny na pieczeń
2 marchewki
6 sardeli (anchois)
2 malutkie korniszony
1/2 cebuli
trochę selera naciowego
sok z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny
150 ml wina białego
100 ml oliwy z oliwek
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
160g tuńczyka w oleju
2 łyżki kaparów z zalewy octowej
Na majonez:
1 jajko
1/2 szklanki oleju najlepiej słonecznikowego
szczypta soli
odrobina octu białego z wina lub soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
Cielęcinę obwiązujemy ścisło grubą nitką lub sznurkiem, następnie pod wciskamy sardele i pokrojone w słupki marchewki i ogórki.
Wkładamy cielęcinę do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki resztę warzyw i skórkę z cytryny. Zalewamy winem, oliwą, sokiem z cytryny i resztę uzupełniamy wodą do połowy mięsa. Gotujemy ok. 1 godziny.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie rozcinamy sznurek.
Warzywa dodajemy do reszty i miksujemy razem z płynami.
Jeśli sos wyszedł dosyć płynny, postawiamy na małym ogniu i redukujemy.
Odstawiamy, aż przestygnie.
Szykujemy majonez.
Miksujemy sos z pieczeni z tuńczykiem i majonezem.
Kroimy pieczeń w bardzo cienkie plastry.
Na dużym półmisku rozkładamy cienkie plasterki cielęciny polewamy sosem i tak przekładając, aż do wykończenia obu składników z sosem na górze.
Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Tuż przed podaniem posypujemy kaparami.
Jak chcecie możecie przygotować dzień wcześniej, jedząc na drugi dzień jest jeszcze lepsze.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/02/vitello-tonnato-czyli-cielecina-w-sosie.html