Wykonanie

Tradycyjny włoski przepis na
cielęcinę w pysznym
tuńczykowym sosie z dodatkiem
kaparów i sardynek. Danie jest pyszne i bardzo proste do przygotowania ,
podawane na zimno/ prosto z lodówki/ , doskonałe na upalne dni....
Danie można przygotować na każdą okazję, na co dzień i od święta. Podawane jest bardzo często na uroczystych przyjęciach , w restauracjach i uważane jest za bardzo elegancką przystawkę.

Pzygotowanie tego dania można podzielić na dwa etapy : pierwszy to właściwe przyrządzenie
mięsa /każda gospodyni zna tajniki ,by
mięso zachowało swoją soczystość i było mięciutkie/ , a drugi etap to zmiksowanie składników na sos...............łatwe prawda?
Składniki : /4 porcje/
700 g
cielęciny / może być
schab,pierś z indyka/
1
seler naciowy1 mała
cebula1
marchewka2
listki lauroweskórka z 1/2
cytryny100 ml
oliwy z oliwek150 ml
wina białego wytrawnegook 700 ml
bulionusól do smaku
sos
ok. 200 g
tuńczyka w oleju4
filety sardeli (acciughe,
anchois)
2 łyżki
kaparówok. 250 ml
majonezu lub: /na majonez/:
150 ml
oliwy z oliwek2
żółtka1/2 łyżeczki
musztardy1 łyżka
soku cytrynowegopieprz do smaku
kapary, zielona
pietruszka i plasterki
cytryny do dekoracji

Wykonanie:
-
Mięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem /formując kształt rolady/ i włożyć do garnka z grubym dnem / można je wcześniej zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, co powinno zapewnić mu zachowanie soczystości/.
-Dodać warzywa ,
przyprawy ,
oliwę,
wino i zlać gorącym
bulionem /płyn powinien sięgać do połowy wysokości
mięsa .
-Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić
mięso pod przykryciem ok.1 godzinę /do miękkości/.
-Ugotowane
mięso pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je ugotować dzień wcześniej.
-Aby przygotować sos można użyć gotowego
majonezu lub przygotować go samodzielnie.
-Do miksera wbić
żółtka, dodać
musztardę i miksując dodawać malutkim strumieniem
oliwę , aż powstanie gęsty
sos majonezowy. Na koniec dodać szczyptę
soli i
sok z cytryny.
-
Tuńczyka odsączyć , dodać
kapary, fileciki i kilka łyżek sosu z
mięsa.
-Zmiksować na gładka masę.
-Dodać
majonez i dokładnie wymieszać /jeśli ktoś lubi do sosu można dodać ugotowaną
marchewkę i zmiksować z pozostałymi składnikami/.
-Sos nie wymaga dodatku
soli ,ponieważ jego składniki są wystarczająco słone/ można doprawić pieprzem/.
-Dobrze wystudzone
mięso pokroić w cienkie plasterki.
-Na dużym półmisku/lub dwóch mniejszych/ rozsmarować kilka łyżek sosu, ułożyć na nim warstwę
mięsa, wierzch posmarować porcją sosu i u łożyć kolejną warstwę
mięsa , aż do wyczerpania składników.
-Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos i
kapary.

-Półmisek przykryć folią , wstawić na 1 godzinę do lodówki.
-Danie udekorować zieloną
pietruszką i plasterkami
cytryny , podawać z dodatkiem
pieczywa.
