ßßß
Tradycyjny włoski przepis na cielęcinę w pysznym tuńczykowym sosie z dodatkiem kaparów i sardynek. Danie jest pyszne i bardzo proste do przygotowania ,podawane na zimno/ prosto z lodówki/ , doskonałe na upalne dni....Danie można przygotować na każdą okazję, na co dzień i od święta. Podawane jest bardzo często na uroczystych przyjęciach , w restauracjach i uważane jest za bardzo elegancką przystawkę.
Pzygotowanie tego dania można podzielić na dwa etapy : pierwszy to właściwe przyrządzenie mięsa /każda gospodyni zna tajniki ,by mięso zachowało swoją soczystość i było mięciutkie/ , a drugi etap to zmiksowanie składników na sos...............łatwe prawda?Składniki : /4 porcje/700 g cielęciny / może być schab,pierś z indyka/1 seler naciowy1 mała cebula1 marchewka2 listki lauroweskórka z 1/2 cytryny100 ml oliwy z oliwek150 ml wina białego wytrawnegook 700 ml bulionusól do smakusosok. 200 g tuńczyka w oleju4 filety sardeli (acciughe, anchois)2 łyżki kaparówok. 250 ml majonezu lub: /na majonez/:150 ml oliwy z oliwek2 żółtka1/2 łyżeczki musztardy1 łyżka soku cytrynowegopieprz do smakukapary, zielona pietruszka i plasterki cytryny do dekoracji
Wykonanie:-Mięso umyć, osuszyć, związać sznurkiem /formując kształt rolady/ i włożyć do garnka z grubym dnem / można je wcześniej zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, co powinno zapewnić mu zachowanie soczystości/.-Dodać warzywa , przyprawy ,oliwę, wino i zlać gorącym bulionem /płyn powinien sięgać do połowy wysokości mięsa .-Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić mięso pod przykryciem ok.1 godzinę /do miękkości/.-Ugotowane mięso pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Można je ugotować dzień wcześniej.-Aby przygotować sos można użyć gotowego majonezu lub przygotować go samodzielnie.-Do miksera wbić żółtka, dodać musztardę i miksując dodawać malutkim strumieniem oliwę , aż powstanie gęsty sos majonezowy. Na koniec dodać szczyptę soli i sok z cytryny.-Tuńczyka odsączyć , dodać kapary, fileciki i kilka łyżek sosu z mięsa.-Zmiksować na gładka masę.-Dodać majonez i dokładnie wymieszać /jeśli ktoś lubi do sosu można dodać ugotowaną marchewkę i zmiksować z pozostałymi składnikami/.-Sos nie wymaga dodatku soli ,ponieważ jego składniki są wystarczająco słone/ można doprawić pieprzem/.-Dobrze wystudzone mięso pokroić w cienkie plasterki.-Na dużym półmisku/lub dwóch mniejszych/ rozsmarować kilka łyżek sosu, ułożyć na nim warstwę mięsa, wierzch posmarować porcją sosu i u łożyć kolejną warstwę mięsa , aż do wyczerpania składników.-Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos i kapary.
-Półmisek przykryć folią , wstawić na 1 godzinę do lodówki.-Danie udekorować zieloną pietruszką i plasterkami cytryny , podawać z dodatkiem pieczywa.