ßßß Cookit - przepis na „VITELLO TONNATO”

„VITELLO TONNATO”

nazwa

Wykonanie

Tak naprawdę to danie powinno nazywać się „Schabello tonnato”:)
Połączenie tuńczyka i schabu może wydawać się ryzykowne, ale zapewniam wszystkich, którzy jeszcze tego nie próbowali, jest to wielce smakowita kombinacja:)
Uwaga:)
Zawsze miałam problemy z właściwym upieczeniem schabu. Próbowałam już wielu sposobów, ale zawsze wychodził suchy i w mniejszym lub większym stopniu „wiórowaty”. Tym razem to był absolutny sukces! Mięso było różowawe, mięciutkie i bardzo soczyste!
Tak upieczony schab można wykorzystać także jako dodatek do sałatki, albo jako „sztukę mięsa” do obiado-kolacji. Co do sosu – świetnie pasuje również do warzyw (np. do pieczonej cukinii).
Składniki:
1/2 kg schabu środkowego
sól peklowa
Sos:
1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)
2 łyżki majonezu
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki kaparów
1-2 ogórki konserwowe (drobno pokrojone)
Wykonanie:
Schab dokładnie natrzeć solą peklową (można także dodać odrobinę majeranku i czosnku). Zawinąć ścisło w 3 warstwy folii aluminiowej. Włożyć do lodówki na 12-24 godzin.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Włożyć schab (zawinięty w folię, a dodatkowo w naczyniu żaroodpornym, bo w czasie pieczenia może wyciekać sos). Piec 25-35 min (w zależności od grubości schabu), a potem wyłączyć piekarnik, zostawiając mięso wewnątrz aż do wystygnięcia.
Przygotowanie sosu:
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Zalewę zachować na wypadek gdyby sos trzeba było rozrzedzić.
W blenderze zmiksować: tuńczyka, majonez, jogurt, oliwę, musztardę oraz sok z cytryny. (Ilość dodawanego jogurtu i soku z cytryny zależy od naszych upodobań:)
Sos powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Jeśli wyszedł nam za gęsty, możemy go rozrzedzić zalewą z tuńczyka, odrobiną wytrawnego białego wina lub po prostu zimną wodą.
(Dodatkowo, można sos przetrzeć przez sitko, aby miał idealnie aksamitną konsystencję.)
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zimny schab cieniutko pokroić i rozłożyć na półmisku. Zalać sosem. Posypać kaparami i pokrojonymi ogórkami konserwowymi.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/05/13/vitello-tonnato