Wykonanie
Tak naprawdę to danie powinno nazywać się „Schabello tonnato”:)Połączenie
tuńczyka i
schabu może wydawać się ryzykowne, ale zapewniam wszystkich, którzy jeszcze tego nie próbowali, jest to wielce smakowita kombinacja:)Uwaga:)Zawsze miałam problemy z właściwym upieczeniem
schabu. Próbowałam już wielu sposobów, ale zawsze wychodził suchy i w mniejszym lub większym stopniu „wiórowaty”. Tym razem to był
absolutny sukces!
Mięso było różowawe, mięciutkie i bardzo soczyste!Tak upieczony
schab można wykorzystać także jako dodatek do sałatki, albo jako „sztukę mięsa” do obiado-kolacji. Co do sosu – świetnie pasuje również do warzyw (np. do pieczonej
cukinii).Składniki:1/2 kg
schabu środkowego
sól peklowaSos:1 puszka
tuńczyka (najlepiej w sosie własnym)2 łyżki
majonezu2 łyżki
oliwy z oliwek1-2 łyżki
jogurtu naturalnego1-2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
musztardysól i
pieprz do smaku1-2 łyżki
kaparów1-2
ogórki konserwowe (drobno pokrojone)Wykonanie:
Schab dokładnie natrzeć
solą peklową (można także dodać odrobinę
majeranku i
czosnku). Zawinąć ścisło w 3 warstwy folii aluminiowej. Włożyć do lodówki na 12-24 godzin.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Włożyć
schab (zawinięty w folię, a dodatkowo w naczyniu żaroodpornym, bo w czasie pieczenia może wyciekać sos). Piec 25-35 min (w zależności od grubości
schabu), a
potem wyłączyć piekarnik, zostawiając
mięso wewnątrz aż do wystygnięcia.Przygotowanie sosu:
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Zalewę zachować na wypadek gdyby sos trzeba było rozrzedzić.W blenderze zmiksować:
tuńczyka,
majonez,
jogurt,
oliwę,
musztardę oraz
sok z cytryny. (Ilość dodawanego
jogurtu i
soku z cytryny zależy od naszych upodobań:)Sos powinien
mieć konsystencję średnio gęstej
śmietany. Jeśli wyszedł nam za gęsty, możemy go rozrzedzić zalewą z
tuńczyka, odrobiną
wytrawnego białego wina lub po prostu zimną
wodą.(Dodatkowo, można sos przetrzeć przez sitko, aby miał idealnie aksamitną konsystencję.)Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.Zimny
schab cieniutko pokroić i rozłożyć na półmisku. Zalać sosem. Posypać
kaparami i pokrojonymi
ogórkami konserwowymi.Smacznego:)