ßßß Cookit - przepis na Pasta z tuńczyka

Pasta z tuńczyka

nazwa

Wykonanie

Bardzo, ale to bardzo lubię wszelakie pasty, jednak do "gotowców" jakoś nie mogę się przekonać. W takim wypadku nie pozostaje mi nic innego, jak samodzielne przyrządzanie tych przepysznych smarowideł.
Składniki:
- puszka tuńczyka,
- 3jaja,
- 3 ogórki konserwowe (średniej wielkości),
- łyżka majonezu,
- sól i pieprz,
- nóż, rondelek, deska, miseczka, sitko.
Wykonanie:
1. Jaja gotuję na twardo (ok. 8 minut od momentu zagotowania się wody) i studzę.
2. Tuńczyka odsączam za pomocą sitka i przekładam do miski.
3. Jaja i ogórki siekam w bardzo drobne kostki i wrzucam do miski z tuńczykiem.
4. Dodaję majonez 2 szczypty soli i 2-3 szczypty pieprzu (jeśli chodzi o pieprz i sól,
każdy ma inne preferencje, więc raczej należy kierować się własnymi upodobaniami).
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Gotową pastą smaruję pieczywo. Dodatkowo można posypać ją posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2015/08/pasta-z-tunczyka.html