ßßß
Składniki:– 600 g jagnięciny lub szynki wołowej;– 500 ml wina białego (ja użyłam znacznie mniej)– 100 ml oliwy z oliwek– 2 marchewki– 2 cebule;– 2 ząbki czosnku;– 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki;– 2 listki laurowe;– 1 gałązka rozmarynu;– 1 goździk;– szczypta gałki muszkatołowej, przyprawy: sól, pieprzWykonanie:Mięso umyj, pokój na grube kawałki. Marchewkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj.W misce wymieszaj: mięso, warzywa, wszystkie zioła i przyprawy z wyjątkiem soli. Całość zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 4 godz.Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni. Do rondla wlej oliwę, a kiedy się rozgrzeje podsmaż na niej mięso. Następnie dodaj cebulę i chwilę przesmaż całość. Zalewę, w której marynowało się mięso wlej do rondla, dodaj boczek i duś wszystko razem do czasu, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego