ßßß
Składniki na jedną rybę:dorada o wadze 400 g3 cytryny1 cebula3 liście laurowepietruszkasól i pieprz do smaku8 łyżki oliwa z oliwekPrzygotowanie:Najpierw musimy wypatroszyć rybę. Opłukujemy rybę pod bieżącą wodą.Pietruszkę siekamy na drobno. Cebulę obieramy i kroimy w większe piórka.Formę smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Następnie polewamy naszą rybę sokiem z jednej cytryny oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Posypujemy rybę jednym liściem laurowym połamanym na maleńkie kawałki. Posypujemy cebulą i pietruszką.Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Sparzamy jedną cytrynę wrzątkiem, wyciskamy sok. Mieszamy go z 2 łyżkami oliwy. Odcedzamy rybę. Kładziemy w formie na papierze do pieczenia, polewamy mieszaniną, posypujemy dwoma liśćmi laurowymi połamanymi na maleńkie kawałki.Posypujemy pietruszką, doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut od czasu do czasu polewając mieszaniną.ł owie pieczenia układamy koło ryby plastry cytryny.Po upieczeniu usuwamy rybę z pieca, niech odpocznie przez chwilę.Poddajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)