ßßß Cookit - przepis na Pieczony miecznik

Pieczony miecznik

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Włócznik, miecznik, ryba-miecz, to zamienne nazwy tej drapieżnej,
okoniokształtnej ryby, charakteryzującej się bardzo smacznym mięsem o zwartej strukturze.
Wraz z tuńczykiem i merlinem, należy do najszybszych ryb świata. Na krótkich odcinkach osiąga prędkość do 100 km/h. Występuje w wodach tropikalnych i umiarkowanych,
czasami w zachodniej części Bałtyku. Dziś polecamy filet miecznika
upieczony w piekarniku i podany na surówce z ogórka =)
Potrzebne będą:
- filety z miecznika (w zależności od ilości zjadaczy, ok. 200g każdy)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- cytryna
Sposób wykonania:
1) Filety układamy na lekko naoliwionej blaszce, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwa i cytryna.
2) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. ok. 20 minut.
3) Podajemy z dowolnymi dodatkami (na zdjęciu surówka z ogórka, szczypioru i oliwy).
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/08/miecznik-pieczony.html