Wykonanie
Cześć =) Włócznik, miecznik,
ryba-miecz, to zamienne nazwy tej drapieżnej,okoniokształtnej
ryby, charakteryzującej się bardzo smacznym
mięsem o zwartej strukturze.Wraz z
tuńczykiem i merlinem, należy do najszybszych ryb świata. Na krótkich odcinkach osiąga prędkość do 100 km/h. Występuje w wodach tropikalnych i umiarkowanych,czasami w zachodniej części Bałtyku. Dziś polecamy filet miecznikaupieczony w piekarniku i podany na surówce z
ogórka =)
Potrzebne będą:- filety z miecznika (w zależności od ilości zjadaczy, ok. 200g każdy)-
oliwa z oliwek-
sól i
pieprz-
cytrynaSposób wykonania:1) Filety układamy na lekko naoliwionej blaszce, solimy,
pieprzymy, skrapiamy
oliwa i
cytryna.2) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. ok. 20 minut.3) Podajemy z dowolnymi dodatkami (na zdjęciu surówka z
ogórka,
szczypioru i
oliwy).Smacznego =)Agnieszka