ßßß Cookit - przepis na Karmelizowana brukselka

Karmelizowana brukselka

nazwa

Wykonanie

wtorek, 27 Listopad 2012, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Kto lubi brukselkę ręka do góry! Dziś mam dla Was banalną propozycję na zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu. Ugotowana na półtwardo, mocno przyrumieniona na rozgrzanej oliwie, posypana świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Pycha!
składniki:
0,5 kg świeżej brukselki
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
pół cytryny
Brukselkę gotujemy na półtwardo. Studzimy. Kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Układamy połówki brukselek przekrojoną stroną do spodu i smażymy, aż mocno się przyrumienią (uważając, żeby się nie przypaliły). Przewracamy brukselki na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut. Przekładamy na talerz, posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/karmelizowana-brukselka