ßßß
Jakiś czas temu w mojej kuchni pojawiła się wyciskarka wolnoobrotowa, która od razu skradła moje serce i stała się moją wielką przyjaciółką. Mamy ze sobą bardzo bliskie relację niemal codziennie. Jak zdrowe są takie świeżo wyciskane soki - nie muszę wam chyba tego tłumaczyć. Dostarczają nam cennych składników i witamin, poprawiają naszą odporność, wpływają na nasze samopoczucie i całe ciało łącznie z figurą - szklanka soku lub smoothie zamiast posiłku - proszę bardzo.Wyciskarka Kuvings - model Evo820 Plus ma niezwykły design, w mojej kuchni kolor czerwony pasuje idealnie, nie zajmuje ona zbyt wiele miejsca i pięknie się prezentuje na kuchennym blacie.Napiszę wam tutaj na początku kilka informacji czysto technicznych a potem opowiem wam o moich odczuciach i opinii na jej temat.Moc silnika - 240 WLiczba obrotów - 50 obr/minPojemność zbiornika - 400 mlWymiary 260x183x515 mmWaga - około 9 kg
Wolnoobrotowa wyciskarka Kuvings Evo820 gwarantuje nam gładki i pyszny sok bez grudek i fusów, w przeciwieństwie do sokowirówki nie ściera ona owoców i warzyw, ale je zgniata. Soki z niej wyciśnięte mają inną konsystencję, są gęstsze, zawierają dużo błonnika. Wyciskarka wolnoobrotowa przygotowuje sok wolniej i ma on w sobie dużo więcej witamin i substancji odżywczych niż ten przygotowany w sokowirówce. Sok z wyciskarki możemy przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce nawet do trzech dni. Powolne wyciskanie ma wiele zalet - możemy także wycisnąć sok z natki pietruszki, szpinaku, z ziół a nawet sami zrobić mleko roślinne.Ktoś by powiedział - a po co wyciskać soki, chyba lepiej zjeść owoce lub warzywa a nie tylko pić z nich sok - może i tak, ale jest jedno ale. Nasz organizm wchłania około 20% wartości odżywczych ze zjedzonych świeżych owoców a aż 65% z wyciśniętych soków - warto pić codziennie takie soki na zdrowie.
Wyciskarka Kuvings Evo 820 Plus posiada w zestawie wymiennie sitka, dzięki którym możemy przygotować także smoothie, koktajle a także desery, lody. Możemy wyciskać w niej miękkie owoce i warzywa a także te twardsze. Radzi sobie bez problemu z marchewką, burakiem czy selerem naciowym. Dzięki szerokiemu wlotowi - rozmiar 82 mm możemy wkładać większe kawałki owoców czy warzyw, musimy jednak pamiętam o tym, aby te bardziej twarde pokroić na mniejsze kawałki, pociąć także na kawałki seler naciowy - ponieważ posiada on takie włókna i pokrojenie go na kawałki zapobiegnie wkręceniu się włókien w sitko.Podczas wyciskania soku do jednego pojemnika zbiera się sok, wyciskarka jest wyposażona w zatyczkę do dozowania soku - jak już się go nazbiera odpowiednia ilość to otwieramy ją i sok wlewa się do pojemnika, a do drugiego wpadają resztki z wyciskanych owoców czy warzyw. Fajnym rozwiązaniem jest taka zatyczka, bo możemy sobie nalać szklankę soku i zamknąć, reszta zostaje w pojemniku.Resztki z owoców i warzyw są naprawdę porządnie wyciśnięte, nie musicie ich wyrzucać, można je wykorzystać do zup, sosów, deserów, owsianek czy zrobić surówkę. Ja wyciskając sok z marchewki i jabłka wykorzystałam właśnie te resztki do surówki, dodałam jogurt naturalny, sól i pieprz i mieliśmy super dodatek do obiadu.Praca samej wyciskarki jest bardzo cicha. No i samo mycie. Zawsze myślałam, że czyszczenie takiej wyciskarki jest dość kłopotliwe, głównie chodzi mi o sitka. Ale w tej wyciskarce to prawdziwa łatwizna. Do zestawu jest dołączone takie urządzenie ze szczoteczkami - koszyk, który w ciągu dosłownie kilku sekund czyści sitko po wyciskaniu soków czy koktajli. Jest także otwieracz pokrywy, który ułatwia otworzenie jej, gdybyśmy mieli jakieś z tym problemy po wyciśnięciu soku.
Wyciskarka Evo820 Plus jest bardzo prosta w użyciu, jest oczywiście dołączona instrukcja obsługi a także książeczka z przepisami, ale ja jak to ja działam zawsze bez instrukcji. Złożenie samej wyciskarki jest bardzo proste, ułatwiają nam to takie czerwone kropki, które trzeba do siebie dopasować.Podsumowując ja jestem bardzo zadowolona z tej wyciskarki i korzystam z niej cały czas. Wyciskam soki, smoothie, koktajle a także przygotowuje pyszne, domowe lody. Już nie mogę się doczekać lata i tych pysznych deserów, które będę przygotowywać. Na razie korzystam z zamrożonych owoców, owoców i warzyw, które są teraz dostępne. Takie soki to prawdziwa bomba witaminowa, warto takie pić i dbać o zdrowie swoje i całej swoje rodziny. Wzmacniać swoją odporność - przygotowując shoty z imbiru, cytryny, pomarańczy.
Jeżeli jesteście zainteresowani wyciskarką wolnoobrotową Kuvings Evo820 Plus to zajrzyjcie sobie także na ich stronę, poczytajcie. Macie 10-letnią gwarancję producenta na terenie Polski na ten sprzęt.Mam dla was także niespodziankę, zniżkę na zakup tej wyciskarki - 10% - szczegóły znajdziecie pod tym linkiem zdroweimarkowe.pl/ kulinarnamaniusiaPozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. Jakbyście mieli jakieś pytania to śmiało, piszcie w komentarzach. Zapraszam was także na kilka pysznych przepisów.ZIELONY SOK- 4 łodyżki selera naciowego- 1 grejpfrut- pół cytryny- 3 garście szpinaku- 3 pomarańcze- 2 kiwi- 1 bananPomarańcze, grejpfrut, cytrynę, kiwi i banana obieramy ze skórki. Kroimy seler naciowy na kawałki - ważna informacja przy selerze naciowym, który ma takie włóka - należy go kroić w poprzek na kawałki, aby uniknąć splątania ich na ślimaku wyciskarki. I to dotyczy każdej wyciskarki. Większe owoce kroimy na kawałki tak aby zmieściły się w otworze a mniejsze możemy wkładać bez problemu całe. Wkładamy porcjami do wyciskarki i już po chwili możemy cieszyć się pysznym smakiem soku. Można także przelać sok do butelki i schować do lodówki.
SOK MARCHEWKOWY- 6 marchewek- 2 pomarańcze- 1 cytryna- 3 jabłkaMarchewki obieramy i kroimy na kawałki. Pomarańcze i cytrynę obieramy ze skórki i kroimy na pół. Jabłka kroimy na pół i usuwamy środek. Wkładamy porcjami do wyciskarki i już mamy pyszny sok.
SMOOTHIE JABŁKOWE ZE SZPINAKIEM I BANANEM- 4 jabłka- 3 garście szpinaku- 2 banany- pół cytrynyJabłka kroimy na pół i usuwamy środek. Banany obieramy ze skóry, tak samo cytrynę. Zmieniamy w wyciskarce sitko, wkładamy te do koktajli i wkładamy porcjami owoce i szpinak.
ZIELONY SOK MOCY- 3 garście szpinaku- kawałek imbiru- 4 kiwi- 1 cytryna- 4 pomarańczePomarańcze, cytrynę, kiwi obieramy ze skóry, tak samo imbir. Wkładamy do wyciskarki porcjami razem ze szpinakiem.
LODY OWOCOWE Z BANANEM- 2 szklanki mrożonych truskawek- 2 mrożone banany- pół szklanki mrożonych borówek lub innych owoców- 3 łyżki jogurtu naturalnegoZamrożone owoce wykładamy do miski i zostawiamy na 20 minut. Dodajemy do ich jogurt i mieszamy. Zmieniamy sito w wyciskarce na te do deserów i wkładamy porcjami owoce.