Wykonanie

Deser ten jest dietetyczną wersją tradycyjnych
lodów. Poza naturalną
słodyczą owoców nie ma w sobie
cukru. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i co bardzo ważne znany jest nam jego skład:
owoce i
jogurt – a to dodatkowy atut gdyż
lody takie mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. I… oczywiście smakuje lepiej niż
lody sklepowe, niestety niepozbawione sztucznych dodatków czy zbędnego
cukru!!!Zatem przed zakupem ulubionych
lodów owocowych zastanówcie się czy warto??Do przygotowania
lodów potrzebne będą:150 g świeżych
borówek1
banan2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegosok z 1/2
cytrynyPodane składniki wystarczą do przygotowania 3 gałkowej porcji dla 2 osób.PrzygotowanieUmyte
borówki razem z pokrojonym na drobne kawałki
bananem umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2
cytryny oraz 2 łyżki
jogurtu naturalnego. Całość miksujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Średnio co pół godziny wyjmujemy na chwilę aby dokładnie całość przemieszać i z powrotem chowamy do zamrażalki.
Lody będą gotowe gdy będą na tyle zmrożone by gałkownicą uformować z nich gałki, zwykle trwa to od 2 do 3 godzin.Po upływie tego czasu
lody wyjmujemy z zamrażalki jeszcze raz dokładnie mieszamy i gałkownicą porcjujemy do pucharków. Mi najbardziej smakują posypane świeżymi
borówkami. Ale w podaniu wszystkie chwyty dozwolone, można dodać inne
owoce,
bitą śmietanę (ale koniecznie zrobioną samemu w domu!) lub po prostu polać roztopioną
czekoladą.Szybko i zdrowo.Polecam!