ßßß
Deser ten jest dietetyczną wersją tradycyjnych lodów. Poza naturalną słodyczą owoców nie ma w sobie cukru. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i co bardzo ważne znany jest nam jego skład: owoce i jogurt – a to dodatkowy atut gdyż lody takie mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. I… oczywiście smakuje lepiej niż lody sklepowe, niestety niepozbawione sztucznych dodatków czy zbędnego cukru!!!Zatem przed zakupem ulubionych lodów owocowych zastanówcie się czy warto??Do przygotowania lodów potrzebne będą:150 g świeżych borówek1 banan2 łyżki gęstego jogurtu naturalnegosok z 1/2 cytrynyPodane składniki wystarczą do przygotowania 3 gałkowej porcji dla 2 osób.PrzygotowanieUmyte borówki razem z pokrojonym na drobne kawałki bananem umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Całość miksujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Średnio co pół godziny wyjmujemy na chwilę aby dokładnie całość przemieszać i z powrotem chowamy do zamrażalki. Lody będą gotowe gdy będą na tyle zmrożone by gałkownicą uformować z nich gałki, zwykle trwa to od 2 do 3 godzin.Po upływie tego czasu lody wyjmujemy z zamrażalki jeszcze raz dokładnie mieszamy i gałkownicą porcjujemy do pucharków. Mi najbardziej smakują posypane świeżymi borówkami. Ale w podaniu wszystkie chwyty dozwolone, można dodać inne owoce, bitą śmietanę (ale koniecznie zrobioną samemu w domu!) lub po prostu polać roztopioną czekoladą.Szybko i zdrowo.Polecam!